Elindultak a tüntetők Parlamenthez – Füstbe borult az Andrássy út

Elindult a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák tüntető menete szombat délelőtt a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez, hogy a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett demonstráción jogaik védelmét követeljék – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Az 56-osok terén a hivatásos és fegyveres szerveknek az ország különböző részeiből összegyűlt tagjai egy kört tettek a Hősök terén, majd az Andrássy úton rendőri biztosítás mellett menetoszlopban elindultak az Alkotmány utcába. Elől a rendőrök, majd a polgári védelmisek, a katonák, a vámosok, a börtönőrök, majd a tűzoltók vonultak.

Utóbbiak döntő többsége egyenruhát, és bevetési védőruhát visel a belügyminiszter korábbi tiltó határozata ellenére. A menetet két tűzoltóautó vezeti.

Amikor menet a Kodály köröndhöz ért, a sort záró tűzoltók akkor fordultak ki a Hősök teréről, így az Andrássy utat félig megtöltötték.

Nagyon sok szakszervezeti zászló, tiltakozó transzparens és szórólap van a felvonulók kezében, füttyszóval vonulnak végig az úton.

A tűzoltók egyik transzparensére azt írták ” mi a macskát is mentjük, de velünk a kutya sem törődik”. A börtönőrök és a tűzoltók a vállukon egy-egy koporsót is cipelnek, amelyek – mint mondták – “15 éves szolgálati törvényük” ravatalát jelképezik.

Több füstbombát, illetve jelzőrakétát dobtak el a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett fővárosi demonstráción felvonuló tűzoltók, és több tűzcsapot is megnyitottak.

 

Füstbe borult az Andrássy út

Szombat délelőtt az Andrássy út Oktogon és Opera közötti szakasza egy időre teljesen füstbe borult, a megnyitott tűzoltócsapokat a rendőrök lezáratták, de például a Nagymező utcánál még mindig ömlik a víz az utcára.

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera között minden tűzcsaphoz egy-egy rendőrt állítottak.
A tüntetők petárdákat is dobáltak, az akciót üdvrivalgással fogadták a menet résztvevői.

Közben a tűzoltó-szakszervezet vezetői felszólították kollégáikat, ne használjanak jelzőeszközöket.
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt kérte, tegyék el a demonstrálók a tűzoltóbaltákat, mert az ombudsmani hivatal jelen lévő képviselői szerint fegyvernek minősülnek, és emiatt eljárás indítható a tüntetők ellen.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.