Bajnai Gordont tanúként hallgatták meg a moszkvai ingatlanügyben

Bajnai Gordon volt kormányfőt is meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai magyar kirendeltség eladásával kapcsolatban – közölte a volt miniszterelnök titkársága.

Bajnai Gordon tanúként készségesen válaszolt minden kérdésre – olvasható a közleményben. A főügyészség azért kérte fel Bajnai Gordont, mert 2008-ban gazdasági és fejlesztési miniszterként részt vett egy dobogókői kormányülésen, ahol tájékoztatás hangzott el a képviselettel kapcsolatban.

Emlékeztettek, hogy 2009-ben Bajnai Gordon miniszterelnökként Balázs Péter volt külügyminiszteren keresztül indított vizsgálatot az épület eladása ügyében. A vizsgálati anyag a részét képezte a kormányváltáskor készített átadás-átvételi dokumentum-csomagnak, azt megkapta az Állami Számvevőszék is.

A Hír TV honlapján csütörtökön közölt információ szerint Hiller István volt oktatási és Szekeres Imre akkori honvédelmi minisztert is meghallgatták. Hiller István az ügyészségről távozóban a Hír TV-nek azt mondta: nem emlékszik az előterjesztőre, és csak az egyéb témák között volt szó 2008-ban a dobogókői kormányülésen a moszkvai magyar kirendeltség eladásáról.

Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter a honlapon megjelentek szerint azt mondta: nem volt végig jelen a Gyurcsány-kormány 2008 júniusi ülésén, csak az arról készült emlékeztetőt kapta meg. Hozzátette: az áron aluli értékesítésről nem volt tudomása, a meghallgatásra is védő nélkül érkezett, mert mint fogalmazott, nincs szüksége védelemre.

A Hír Tv honlapja emlékeztetett: a szocialista kabinet ezen az ülésen vette tudomásul a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladását, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint ekkor hatalmazták fel Veres János pénzügyminisztert és Göncz Kinga külügyminisztert az ügylet utólagos “lepapírozására”.

Az MTI kereste Szekeres Imrét, aki nem kívánt nyilatkozni. Fazekas Gézát, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjét csütörtök délután nem sikerült az MTI-nek elérnie.

A moszkvai ingatlaneladással kapcsolatban a múlt héten három szocialista politikust hallgattak meg, Kiss Péter volt kancelláriaminisztert, Iváncsik Imre egykori titkosszolgálatokért felelős államtitkárt és Ficsor Ádámot, a volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert.

A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját – Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet – ez év februárjában vették őrizetbe, majd szabadlábra helyezte őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint – az árfolyamveszteségre is tekintettel – a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.