Súlyos dengue-láz járvány Paraguayban

Több mint hétezer ember betegedett meg dengue-lázban Paraguayban; az egészségügyi minisztérium adatai szerint az év eleje óta 23-an haltak meg a szúnyogok által terjesztett trópusi fertőző betegségben.

Ez a legsúlyosabb dengue-járvány Paraguay történetében – közölte helyi idő szerint kedden Esperanza Martínez egészségügyi miniszter.
Négy éve 17 halálos áldozatot követelt a dengue-láz a dél-amerikai országban. A paraguayi parlament szükségállapotot hirdetett.

Fernando Lugo államfő utasítására a katonaság és a rendőrség is segít a járvány sújtotta településeken a szúnyogirtásban.

Az “Aedes aegypti” rovar csípésével terjedő kór tünetei a magas láz, fejfájás és nagy ízületi fájdalmak. Súlyos esetben a láz vérzéssel jár, amely halált okozhat, főleg a gyerekeknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon évente 50 millióan betegednek meg dengue-lázban, ebből félmillió esetben lép föl gyomor-bélrendszeri és bőrvérzés.

Idén eddig Brazíliában 51, Bolíviában 20, Peruban 14 halálos áldozatot követelt a járványos betegség a hivatalos adatok szerint. ( hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.