Rogán: a paksi atomerőműre hosszú távon szüksége van a magyar gazdaságnak

A magyar gazdaságnak elemi érdeke, hogy Paks minél tovább tudja folytatni az áramtermelést és minél nagyobb arányt képviseljen a hazai termelésben – jelentette ki Rogán Antal (Fidesz) az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága elnöke Pakson.

A bizottság kihelyezett paksi ülésén az atomerőmű üzemeltetéséről, biztonságnövelő programjairól, az üzemidő hosszabbítás és a bővítés előkészületeiről tájékozódott. Rogán Antal azt mondta: alapos, mindenre kiterjedő beszámolót hallottak az atomerőmű vezérigazgatójától, ez és a látottak, tapasztaltak meggyőzték őket arról, hogy Magyarországon az atomtechnológia működtetése megnyugtató.

A paksi atomerőműben indulása óta folyamatosan mindent elkövetnek a biztonságos működés érdekében. Paks biztonság szempontjából kiváló – szögezte le a bizottság elnöke. Hozzátette, meggyőződése, hogy azon a biztonsági felülvizsgálaton, stressz teszten, amit a Fukusimában történtek miatt határoztak el, Paks kiválóan helyt áll.

Rogán Antal aláhúzta, hogy a biztonságon túl a gazdaságosság is fontos szempont, hiszen az átlagárnál, ami jelenleg 16 forint, jóval olcsóbban, 11,16 forintért állítják elő a paksi atomerőműben az áramot. Hozzátette, az atomerőmű nemcsak a legolcsóbb, hanem a leginkább környezetbarát is.

Volt alkalmunk meggyőződni arról, hogy a paksi atomerőmű biztonságtechnikai felkészültsége nemcsak megfelelő hanem kifejezetten kiváló és példamutató. Nemcsak arról van szó, hogy a paksi atomerőmű az elmúlt hónapokban tett lépéseket felkészültsége fokozására, ez gyakorlatilag folyamatos, fennállása óta mindent megtett azért, hogy működése a legkorszerűbb és legmagasabb szintű biztonsági szabványoknak feleljen meg, összegezte Rogán Antal.

A parlamenti bizottság vezetője rámutatott, hogy mindezekből következik, hogy a magyar gazdaságnak és Magyarországnak is elemi érdeke, hogy Paks minél hosszabb ideig tudja folytatni működését és minél nagyobb arányban kerüljön be az ország energiaellátásába az olcsó paksi energia.

A bizottság szocialista alelnöke, Józsa István hozzáfűzte, hogy a paksi atomerőmű 2010-ben történetének legjobb évét zárta, amiben az a műszaki előkészítő munka volt a döntő, amely a teljesítmény növelésére, és kihasználtság fokozására irányult. A paksi atomerőmű a hazai energiaszektor legbiztosabb láncszeme.

Volner János (Jobbik) alelnök a tervezett bővítéssel kapcsolatban említette jó gyakorlatként a nukleáris klaszter megalakítását. Mint mondta, minden állami és egyéb köztulajdonban álló társaság elé példaként szeretné állítani az erőműnek azt a törekvését, amely a magyar kis és középvállalkozói szektor beszállítóként történő bevonására irányul.

Ha a közgondolkodásban ez általánossá válik, erősíti a nemzetgazdaságot és a közjót szolgálja, mondta Volner János.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a nukleáris klaszterrel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy felkutatják azokat a vállalkozásokat, amelyek részt vállalhatnak és szeretnének vállalni a majdani bővítésben, hogy segítséget nyújtsanak számukra a felkészülésben. Rogán Antal hozzátette, hogy nagy erőfeszítéseket tesz Paks, az MVM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy minél nagyobb részben – minimum harminc százalékos arányban – be lehessen vonni magyar vállalkozásokat a beruházásba. Az atomerőmű bővítése nem kell, hogy késedelmet szenvedjen. Ezzel kapcsolatban a parlament a legfontosabb szándéknyilatkozatokat megtette. Ebben a ciklusban az említett nukleáris klaszter megalakítása mellett a finanszírozási terv és a tender is megszülethet, tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.