Matolcsy György: 2012-től a munkanélküli juttatás 90 napra jár

Magyarországon minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd 2012-től, mivel a jelenleg érvényben lévő munkakereséssel és állástalansággal összekapcsolódó járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerő-piacra – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányülés után. A miniszter beszélt arról is, hogy a nyugdíjreform korrekciója keretében a fegyveres testületek “kiváltsággal élő” csoportjainál megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét.

A nyugdíjkorhatár alatt rokkantnyugdíjban részesülők táborát a kormány 100-150 ezer fővel kívánja csökkenteni, számukra közmunkaprogramokat kínálnak, illetve visszavezetik őket a munka világába – emelte ki Matolcsy György.

A felsőoktatás átalakításáról elmondta: a kormány csak a piaci kereslethez igazodó szakokat kívánja támogatni, így kétszeresére szeretnék növelni a műszaki és természettudományos képzésben részt vevők arányát.

A kormány átalakítja a gyógyszerkasszát 2012-től, és a MÁV 300 milliárd forintos adósságát államadóssággá konvertálja, majd a közösségi közlekedés költségeit reform keretében, több lépcsőben kívánja csökkenteni 2014-ig – mondta Matolcsy György. A miniszter közölte: a jelenlegi 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2012-től csökkentik, 2013-tól a megtakarítás összege 120 milliárd forint lesz, emellett a gyógyszergyárak által befizetett 12 százalékos adót 18 százalékra emelik.

Ugyancsak a Széll Kálmán Terv részeként átalakul a közösségi közlekedés. Matolcsy György elmondta: a MÁV jelenlegi 300 milliárd forintos adósságát államadóssággá alakítják át, és a tervek szerint a közlekedés reformja keretében ezt az adósságot jövőre 45 milliárd forinttal, a következő két évben pedig 60-60 milliárd forinttal mérséklik.

Jövőre 3,5 százalékos, majd 3-4 százalékos, illetve alternatív 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel készül a benyújtandó új konvergenciaprogram, s mindkét esetben Magyarország tartja a strukturális deficit csökkentő pályát – mondta Matolcsy György.

Ebben az évben az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, jövőre 2,5 százalék, majd 2,2 százalék lesz a hiány – rögzítette a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.