MSZP-s javaslatok a devizahitelesek megsegítésére

Öt pontban fogalmazta meg a devizahitelesek megmentését szolgáló javaslatait az ellenzéki MSZP, amely egyebek között azt kéri, hogy a kormány hozza létre az állami eszközkezelőt.

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: pártja azt követeli, hogy a Fidesz vezette kormány hozza létre azt az állami eszközkezelőt, amely a nem menthető adósok lakásait megveszi, azokat átadja az önkormányzatoknak, és a lakások így szociális bérlakásokká alakulnak. Kiemelte: 115-120 ezer olyan család van, amelynek 90 napon túl lejárt tartozása van. Az állami eszközkezelő létrehozása és elindítása szerinte 25-30 milliárd forintot igényelne.

A szocialista párt javasolja továbbá, hogy a teljesen ellehetetlenült családok állami bérlakást kaphassanak.

Azon családok számára, amelyek még fizetőképesek, azonban a megemelkedett törlesztőrészleteket már nem tudják finanszírozni, egy a bankok által létrehozott közös ingatlanalap szülessen meg, ahol a tulajdonjog változna egyfajta piaci bérleti díjjá – folytatta Szekeres Imre.

Az MSZP azt is javasolja, hogy a kormány szűrje ki az árfolyamváltozás kockázatát. Egy a törlesztés szempontjából korlátos sávban tartsák az árfolyamváltozást, a nagyobb kilengések hatásait pedig egy függő számlán vezessék – kezdeményezte a szocialista képviselő.

Beszélt arról is, hogy pártja szerint törvénybe kellene iktatni a természetes személyek adósságrendezésével kapcsolatos eljárás szabályait, komplex módon segítve a devizahitellel rendelkező adósokat. Az MSZP ezt a törvényjavaslatot megalkotta, és benyújtja az Országgyűlésnek – tette hozzá.

Szekeres Imre az alkotmányozást érintő kérdésre válaszolva közölte, hogy az MSZP nem támogatja a bírói szolgálati jogviszony korhatárának leszállítását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.