Megdöbbentette az MME-t, hogy Semjén vadászhatóvá tenné a védett madárfajokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) megdöbbentette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében.

Az egyesület MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye ismerteti: “az MME megengedhetetlennek tartja, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének európai szintű kudarca után, az unió soros elnöki tisztségét betöltő ország egyik vezetője olyan javaslattal álljon elő, amely számos ponton sérti az európai és nemzetközi természetvédelmi egyezményeket. A civil szervezet reméli, hogy a vadgazdálkodás és a vadászati ágazat problémáinak megoldása nem hazánk egyedülálló madárvilágának megtizedelésében merül majd ki”.

A fürj állománya évi 8 százalékkal csökkent az elmúlt években, így nem vadászhatóvá tétele, hanem a konkrét védelmi intézkedések megfontolása a kérdés. A kanadai lúd 18 hitelesített hazai előfordulása erősen megkérdőjelezi a kérdésfeltevés értelmét. A barátréce, a vadgerle, az egerészölyv és a barna rétihéja állománya stabil, “túlszaporodása” nem értelmezhető. A nyári lúd és holló állomány a kipusztulás széléről kezdett növekedni újra a védelmi munkának és a vadászat tiltásának köszönhetően. A ragadozó madarak állományát a válogatás nélküli irtás csökkentette le, több fajt a kipusztulás szélére sodorva, évtizedek aktív természetvédelmi munkája, a lelövés tilalma és a vadászok egyre kedvezőbb hozzáállása tette lehetővé, hogy állományuk újra növekedjen. – mutat rá az egyesület.

Az MME felhívja a figyelmet arra: bármilyen változtatási javaslat esetén az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvét kell figyelembe venni; az erdei szalonka tavaszi vadászatát többek között ennek általános szabályozása miatt kellett megszüntetni.

“A kormány az elmúlt évben több olyan döntést hozott, amely a hazai környezet- és természetvédelmi igazgatás teljes ellehetetlenülésének veszélyét hordozza. Az MME kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy utasítsa el a vadászhatóvá tétellel kapcsolatos javaslatokat, és lépjen fel egy vadászati és természetvédelmi érdekeknek egyaránt megfelelő élőhely-fejlesztési célokat megfogalmazó szakmailag megalapozott javaslatcsomag kidolgozása érdekében” – áll a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.