Életmódja miatt nem tud aludni a vakhal

A barlangi vakhalnak nem könnyű az élete: a 11 centisre növő állat az USA déli és keleti részének barlangjaiban honos, és alkalmazkodott a teljes sötétségben való életmódhoz. Szeme nincsen, bőréből hiányzik a színanyag, feje pikkelytelen.

Amerikai kutatók most újabb érdekességet fedeztek fel a fajjal kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a vakhalak alig alszanak. Richard Borowsky, a New York Egyetem biológusa és munkatársai arról számoltak be a Current Biology című folyóiratban, hogy a vakhalak sokkal kevesebbet alszanak, mint a felszíni vizekben élő legközelebbi rokonaik.

Míg utóbbiak 24 órából mintegy 800 percet töltenek nyugalmi állapotban, vak társaik csupán 110-250 percig tesznek így. Borowsky szerint alvásuk az alvászavaros emberekéhez hasonlítható.

Hogy rájöjjenek a furcsa viselkedés genetikai hátterére, a biológusok a vakhalakat normál rokonaikkal keresztezték. A hibridek is keveset aludtak, ami azt jelenti, hogy az alváshiányt okozó mutáció dominánsan öröklődik.  Az egyelőre még tisztázatlan, miért alszanak ilyen keveset a halak. Borowsky gyanítja, hogy szükségük van a hosszabb ébrenlétre, mivel a barlangban kevés a táplálék, és amikor az útjukba sodródik, jobb, ha a halak ébren vannak. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.