Dél-afrikai elnök: Kadhafi beleegyezett a tűzszünetbe

Elfogadta Moammer Kadhafi líbiai vezető az Afrikai Unió (AU) által előterjesztett, a líbiai konfliktus lezárását célzó “útitervet”, amely előirányozza a fegyveres felkelőkkel kötendő tűzszüneti megállapodást is – mondta el Jacob Zuma dél-afrikai elnök vasárnap késő este, miután küldöttség élén tárgyalt a líbiai vezetéssel Tripoliban.

A közvetítő csoport, amelynek Zuma mellett tagja a mali, a mauritániai és a kongói elnök, valamint az ugandai külügyminiszter, hétfőn a fővárostól ezer kilométerre keletre, Bengáziban, a Kelet-Líbiát ellenőrzés alatt tartó felkelők fellegvárában tárgyal. A dél-afrikai elnök elmondta, az “útiterv” tűzszüneti felhívása a NATO-ra is érvényes, vagyis magában foglalja a légi hadműveletek felfüggesztését.

Nem lehet tudni, pontosan mi szerepel még az Afrikai Unió rendezési tervében. A küldöttség elutazása előtt úgy nyilatkozott, három céljuk van: az ellenségeskedések azonnali beszüntetése, a segélyszállítmányok célba juttatása és a felkelők és a líbiai vezetés közötti tárgyalások megkezdése.

A közvetítést megnehezítheti, hogy a felkelők első számú követelése a csaknem 40 éve hatalmon lévő Kadhafi távozása. Az ezredesnek líbiai tisztségviselők szerint esze ágában sincs lemondani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.