Budaörs: A Kálvária-domb új szobrai (képgalériával)

Felállították a Kálvária-dombon a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat páyázatán nyertes szoboralkotásokat: a Szűz Máriát és Szent János apostolt ábrázoló szoborkompozíciókat. (Képgaléria az eseményről a cikk végén).

2009-ben a a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot hirdetett a Kálvária-domb, a második világháború után lerombolt és széthordott műalkotásainak pótlására:

“A szoboregyüttes felállításának helyszíne: Budaörs, Kálvária domb, a kereszt két oldalán található 1481 hrsz. számú, a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség tulajdonát képező terület.

A két figurás alkotásnak a Kálvária domb keresztjének (szemből) jobb oldalán Szent János apostolt, bal oldalán Szűz Máriát kell ábrázolnia a szobrokhoz stílusban illő plintoszon állva.

A szobrok maximális magassága a plintosszal együtt 230 cm.
A szobrok és a plintoszok anyaga: világos színű, fagyálló kemény mészkő.”

A több mint 30 pályaműből Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus és a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség közreműködésével kétfordulós zsűrizés keretében Kőrösi Antal szobrászművész terveit választotta.

[pullquote]A szobrok felszentelésére 2011. április 15-én pénteken 16 órakor kerül sor.[/pullquote]

 

A Kálvária-domb

A Kálvária-domb egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén. Az első 1766-ból fennmaradt, Budaörsöt is ábrázoló térképen a falu határa itt húzódott.

Keresztút, stációk építése a budaörsi Kálvárián
A 174 méter magas dombon 1821-ben kezdte el a római katolikus egyházközség a keresztút megépítését, melynek teljes befejezése 1851-ben történt meg. Kezdetben mindössze nyolc stációból állt a keresztút, a Kálvária domb tetejére pedig állítottak egy fakeresztet Szűz Mária, János és Mária Magdolna szobraival. 1945-től a második világháború és a németek elűzése után a kápolna köveit széthordták és csupán a fakereszt menekült meg, amely darabjai most a 2002-ben újjáépített Kálvária kápolnában láthatóak.
A Jézus Krisztus kínszenvedését és kereszthalálát megörökítő stációk fülkéiben egy-egy relief volt elhelyezve. Korábban minden év Nagypéntekén – Húsvét ünnepe előtt két nappal, Jézus kereszthalálára emlékezve – a templomból körmenet indult a Kálváriához, és innen járták végig a hívők a Keresztutat.

A Kálvária domb új stációi és új kápolnája
2000-ben széles városi összefogás eredményeként újra felszentelték a stációkat és a domb tetején álló keresztet. A stációk fülkéiben a keresztút egyes állomásait Molnár Göb Zoltán budaörsi művész ólomüvegképei díszítik, amelyek este kivilágítva is csodálatosan mutatnak. A helyreállítást követően ismét itt zajlik a nagypénteki keresztúti ájtatosság, valamint Húsvéthétfőn innen indul az úgynevezett Öröm útja is. (Forrás: Budaörsi Lexikon – Grósz András és Filipszky István)

(budaorsiinfo.hu)

[Nincs ilyen galéria]

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.