Államadósság csökkentésére is felajánlható az adó egy százaléka

Az ötletet egy győri plébános adta, a miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy adókedvezményt kapnak azok, akik az „Összefogás az államadósság ellen” nevet viselő alapba befizetnek majd.

A személyi jövedelemadó 1 százalékát is fel lehet majd ajánlani az államadóság csökkentésére. Erről a nemzetgazdasági miniszter terjeszt be törvényjavaslatot. A tervek szerint, adókedvezményt kaphatnak azok, akik az “Összefogás az államadósság ellen” elnevezésű alapba fizetnek. A törvényjavaslat jövő hét elejére készülhet el – hangzott el a Híradóban.

A PPP konstrukcióban megvalósult autópályák növelték meg leginkább az államadósság mértékét. Az M6-os autópálya eredetileg 400 milliárd forintba került volna, de a PPP konstrukció miatt a végösszeg meghaladhatja az 1400 milliárd forintot is.

A magán és az állami tőkéből megépült sztrádák, sportcsarnokok, uszodák hosszabb távon 3 ezer milliárd forinttal terhelik meg az államadósságot, amely most 22 ezer milliárd forint. Ez a GDP több, mint 80 százaléka. Az új alkotmány tervezete szerint ez a jövőben már csak 50 százalék lehet.

A jövő évtől mindenki hozzájárulhat az államadóság csökkentéséhez. A kormány ugyanis egy számlát nyit és erre bárki, bármekkora összeget utalhat, ami 3 napon belül az adósságcsökkentő alapba kerül. Az ötletet egy győri plébános Rédly Elemér adta.

A Hit Pajzsa Díj átvételekor jelentette be a katolikus plébános, hogy egymillió forinttal létrehoz egy alapot az államadósság csökkentésére.

A plébános szerint a a teher, az adósság mindenkit szorít. Tehát amikor ennek a megszabadulásáról beszélek, akkor azt hiszem, mindenki közös érdekéről beszélek és nem a kormány érdekéről, vagy mások érdekéről – tette hozzá.

A miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy adókedvezményt kapnak azok, akik az „Összefogás az államadósság ellen”nevet viselő alapba befizetnek majd. .

A nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást illetve felkérést, hogy záros határidőn belül olyan törvénymódosítást készítsen elő, amely törvénymódosítás az adó oldalról is elismeri ezeknek az embereknek az erőfeszítéseit, magyarul a magánszemélyek az szja alapjából, a vállalatok pedig a társasági adóalapjából le tudják írni bizonyos mértékben azt az összeget, amit ide befizetnek – mondta Szijjártó Péter.

A Híradó információi szerint a személyi jövedelemadó 1 százalékát is fel lehet majd ajánlani az államadóság csökkentésére. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.