Matolcsy György: erős euróra és erős eurózónára van szükség

Erős euróra, erős eurózónára, és ehhez hatékony európai pénzügyi felügyeleti hatóságokra van szükség, valamint ennek eléréséhez kemény banki stressztesztekre – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Gödöllőn.

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos hangsúlyozta: az európai reálgazdaság talpraállása stabilizálódott, az exportvezérelt növekedés után a belső fogyasztás is bővülésnek indult.

Aláhúzta: az a cél, hogy mielőbb helyreálljon az európai pénzügyi rendszer, és ezzel kapcsolatban meg kell oldani az államadósságok problémáját.

A portugál segélycsomag mintegy kétharmadát az Európai Unió (EU), egyharmadát pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vállalja – mondta Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos pénteken Gödöllőn az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek informális ülése után.

Portugália megsegítése a korábban bajba jutott országok megsegítésének “logikáját” követi, vagyis az EU és az IMF szorosan együttműködve, egyeztetve készíti elő a csomag részleteit – mondta az uniós biztos. A portugál segélycsomag az IMF jövő héten kezdődő közgyűlésén is napirendre kerül – közölte.

Olli Rehn elmondta: annak érdekében, hogy a banki ágazat egyéb gyengeségeit is kezelni tudják, újratőkésítés esetére megfelelő források szükségesek, a sérülékeny bankokat vagy szanálni kell, vagy újratőkésíteni, ezeket az érintett államoknak kell vállalniuk.

Beszélt arról is, hogy az eurózónában a munkanélküliség már csökkenésnek indult, és a februári infláció ugyan 2,6 százalékos volt – amiért elsősorban a nyersanyag- és élelmiszerárak emelkedése a felelős -, a maginfláció csupán 1,1 százalék volt. Az uniós biztos emlékeztetett arra, hogy az eurózóna sérülékeny tagállamai, főleg Portugália esetében a kockázati felárak emelkednek, emiatt késedelem nélkül hozzáfog az eurózóna a segélyfolyamat beindításához. Utalt arra, hogy az államadósságok problémája összefonódott a pénzügyi ágazat gondjaival, ezért a jövőben szigorúbb követelményeket, normákat írnak elő a banki stressztesztek folyamán.

Michel Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa szerint különböző jogszabályokkal is meg kell erősíteni az eurózónát és az Európai Uniót. Kifejtette: jelenleg olyan jogalkotási javaslatokat tárgyalnak, amelyek szabályozzák többek között a betétgaranciát, a befektetők védelmét, a derivatívákat, és a bankok újratőkésítését.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke úgy vélekedett, hogy az EU fenntartható növekedési pályára állt, és bár vannak kockázatok – például a nyersanyagárak alakulása és ennek hatására az infláció – de ezek kezelhetők.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztató résztvevői elmondták: az EU-ban egy “eredménytábla” (score board) kidolgozásán fáradoznak, amely figyelemmel kísérné az országok makromutatóinak alakulását. A cél az, hogy ezek releváns mutatók legyenek, és tükrözzék azt, ha egyes makroadatok vonatkozásában problémák merülnének fel.

Kérdésre válaszolva az EKB elnöke és a monetáris politikáért felelős biztos is egyetértett abban, hogy a folyó fizetési mérleg gondokkal küzdő országoknak lépniük kell, és gazdasági reformokat kell végrehajtaniuk.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.