Huszonkét európai ország szakszervezetei tüntetnek Budapesten

Huszonkét európai ország 45 szakszervezete képviselteti magát az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a magyar érdekképviseletek közös budapesti tüntetésén, a résztvevők az Európai Unió és tagállamainak kormányai által bevezetett megszorító intézkedések ellen tiltakoznak, társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követelnek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak.

A szervezők szerint mintegy 40 ezren vesznek részt a rendezvényen, a rendőrség mindössze annyit közölt, hogy “egy igen nagyszabású, többezres tömeg részvételével zajló európai rendezvényről van szó”.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: ennek megfelelően nagy létszámú a rendőri jelenlét is. A biztosításban olyan rendőrök is részt vesznek, akik beszélnek idegen nyelveket – tette hozzá.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) gödöllői informális ülésével egy időben szervezett tüntetés résztvevői a Hősök teréről az Andrássy úton az Oktogonra vonultak, ahol több ország szakszervezeti vezetői mondanak beszédet.

A tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban John Monks, az ETUC főtitkára elmondta: az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek a közös gazdasági kormányzás megerősítéséről tárgyalnak, s a szakszervezetek “szeretnék világossá tenni, hogy ez nemcsak az erősebb kormányzásról szól, hanem az európai szociális államok fennmaradásáról”. Jelezte, hogy javaslatokat fogalmaztak meg az ECOFIN számára, amelyekben egyebek mellett a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását szorgalmazzák.

A tüntetésen a görög és a portugál szakszervezetek is jelen vannak. Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja az MTI-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő pénzügyi válság miatt jöttek el a tüntetésre. „Azért, hogy nemet mondjunk a megszorításokra, nemet a munkások további megsarcolására” – tette hozzá. Országa helyzetéről azt mondta: a legutóbbi megszorító csomag nagyon nehéz helyzetbe hozta volna a portugálokat.

Georges Dassis, a görög ADEDY tagja az MTI-nek elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen. Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti – fogalmazott a görög szakszervezeti tag.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.