Digitális Kánaán: szupergyors internet és valódi mobilfizetés a Szigeten

Szupergyors mobilinternet és valódi mobilfizetés várja a “szigetlakókat” – közölte a Vodafone, amely egyedülálló innovatív mobilszolgáltatásokkal készül idén a Sziget Fesztiválra. A rendezvény főtámogatójának számító távközlési vállalat a tavalyi tapasztalatok alapján “digitális Kánaánná” kívánja változtatni a Hajógyári-szigetet.

Ehhez egy 20-30 méter magas adótornyot is építenek, amellyel az átlagos mobilinternet-sebességnél három-négyszer gyorsabb, 21 megabit/szekundumos adatforgalom érhető el. A Sziget Fesztiválon mutatkozik be elsőként a valódi mobilfizetési rendszer, amely nemcsak hagyományos SMS-ekkel, hanem az NFC-chippel (Near Field Communications) ellátott készülékeken vehető igénybe.

Az új technológia lényege, hogy az NFC-s mobilkészülékekben a belépőkártyákhoz hasonló passzív chip található, amely kávéautomatához, jegyautomatához érintve fizetőeszközként használható. A rendszer előnye, hogy a telefonban található chipet az NFC-elfogadóhelyek érzékelői aktiválják, így SMS-küldés nélkül, a mobil kikapcsolt, lemerült állapotában is használható.

A mobiltelefon-gyártók már elkezdték a technológia alkalmazását, ás várhatóan két-három év múlva az NFC olyan alapszolgáltatássá válik, mint amilyen most a mobilkamera, vagy a 3G-s adatkapcsolat.

A távközlési vállalat márciusban kezdte el a mobilinternet-hálózata modernizációját, így Budapest belvárosa és a Sziget Fesztivál területe után 2012-re a magyar lakosság 99 százaléka számára lesz elérhető az ADSL sebességével vetekedő szélessávú mobilinternet.

“A Sziget ideje alatt is szeretnénk bemutatni a mobilinternetben rejlő lehetőségeket, és a fesztivál jó alkalom arra, hogy teszteljük a jövő innovatív mobilszolgáltatásait” – mondta Beck György, a Vodafone elnök-vezérigazgatója a Sziget és a Vodafone pénteki közös sajtótájékoztatóján.

A Sziget Fesztivál egyik kiemelkedő technológiai újítása a továbbfejlesztett Sziget kártya, amely teljesen száműzi a készpénzt a fesztivál területéről. A bejáratnál díjmentesen átvehető kártya a fesztivál számos pontján feltölthető akár készpénzzel, akár bankkártyával. A kártyán maradt pénzt a fesztivál végeztével a feltöltőpontokon vissza lehet váltani. A regisztrált kártyatulajdonosok a kártyát elvesztéskor le is tilthatják, így a letiltásig el nem költött összeget is visszakapják.

A Percalapú Szigetjegy a tavalyi sikerre való tekintettel idén is választható lesz. A percalapú mobilfizetésnél a látogató belépéskor mobiljával aktiválja, majd távozáskor leállítja a számlázást, így annak is megéri majd koncertre menni, aki csupán egyetlen bandára kíváncsi.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.