Vélhetően Mona Lisa nyughelyét tárják fel Firenzében

Olasz kutatók megkezdik azoknak a maradványoknak a feltárását egy firenzei kolostorban, amelyekről régóta feltételezik, hogy a Leonardo Mona Lisájához modellt ülő nőé lehetnek.

Lisa Gherardini, azaz a Mona Lisa modellje nyugvóhelyét tárják fel egy firenzei kolostorban. A szakemberek azt várják, hogy a csontok kiásásával azonosíthatják a híresen titokzatos festmény modelljét. A reneszánsz mestermű évszázadok óta nem hagyja nyugodni a művészettörténészeket és tudósokat. Rendre napvilágot látnak újabb és újabb elméletek a portré megfejtésével kapcsolatban.

A kedden kezdődött kutatóprogram első lépéseként Lisa Gherardini nyughelyét akarják meghatározni. Az asszony egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt. Gherardini nevét hagyományosan hozzák kapcsolatba a festménnyel, amelyet az olaszok körében La Gioconda, Franciaországban pedig La Joconde néven emlegetnek. Giorgio Vasari XVI. századi művész és Leonardo da Vinci életrajzírója ugyanis feljegyezte, hogy da Vinci festett egy portrét a selyemkereskedő feleségéről.

Gherardini 1479-ben született. Néhány éve egy olasz amatőr történész bejelentette, hogy talált egy halotti bizonyítványt, amely szerint a nő 1542. július 15-én hunyt el, és a Firenze központjában álló Szent Ursula kolostorban helyezték végső nyugalomra. Így ott kezdődnek az ásatások áprilisban – mondta el Silvano Vinceti művészettörténész, a feltárás vezetője.

A programban a CSI tévésorozatokból megismert módszerek segítségével igyekeznek majd minél pontosabb képet alkotni a maradványokról. Vinceti korábban kísérletezett már híres olasz művészek arcának rekonstruálásával koponyáik alapján. Tavaly a négyszáz éve különös körülmények között elhunyt Caravaggio csontjait azonosította, és megállapította halálának feltehető okát is.

A programban radarral keresik majd a sír feltehető helyszínét. A sír megtalálása után a csontok elemzése következik, többek között olyan nyomokat keresnek, amelyeket például Gherardini életéből ismert betegségek hagyhattak. Ha a koponyát épen találják, az arc helyreállítására is kísérletet tesznek. Ezt különösen azért tartják izgalmasnak a kutatók, mert kiderülhet, valóban a selyemkereskedő felesége volt-e Mona Lisa modellje. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.