Meghiúsult a pozsonyi parlament rendkívüli ülése

Meghiúsult a pozsonyi parlament rendkívüli ülése szerda délután, miután a kormányzó koalíció képviselői nem szavazták meg az ellenzék által kezdeményezett ülés napirendjét. A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) kezdeményezése értelmében a rendkívüli ülésen nyilatkozatot kellett volna elfogadni a szlovák-magyar kapcsolatokról, Magyarország Szlovákia-politikájáról.

A szlovák kormány eleve nem értett egyet az ellenzéki kezdeményezéssel, s szerdai kihelyezett ülésén, a magas-tátrai Csorba (Strba) településen megbízta Iveta Radicová miniszterelnököt, hogy a kabinet álláspontjáról levélben tájékoztassa Richard Sulík házelnököt.

A rendkívüli ülést és egy nyilatkozat elfogadását az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a múlt héten kezdeményezte. A négypárti szlovák kormánykoalíció azonban már hétfőn megállapodott abban, hogy a rendkívüli ülést megakadályozza. A koalíciós pártok egybehangzó véleménye az, hogy a szlovák kormány reagálása a magyarországi döntésekre megfelelő.

Robert Fico szerint a kezdeményezés reagálás volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon közlésére, hogy a határon túli magyarok az állampolgárság mellé választójogot is kapnak Magyarországon. A Smer a tervezett parlamenti határozattal szerette volna úgymond felrázni Iveta Radicová kormányát, hogy legyen a lehető legaktívabb Magyarországgal szemben, határozza meg pontosan a szlovák-magyar kapcsolatok mai állását, illetve azokat a veszélyeket, amelyeket a jelenlegi magyar vezetés politikája jelent Szlovákiára. A Smer úgy véli: határozott fellépésre van szükség Magyarországgal szemben.

Robert Fico a szerdai szavazás után hibának minősítette a koalíció viselkedését.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.