Kadhafi üzent Obamának

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető üzenetet küldött Barack Obama amerikai elnöknek “azt követően, hogy Amerika kivonult a Líbia elleni keresztes gyarmatosító szövetségből” – jelentette be szerdán a JANA hivatalos líbiai hírügynökség.

A jelentésben részletek nem szerepelnek.  Egy amerikai tisztségviselő szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető az Obamához írt levelében a NATO légicsapásainak leállítását kérte. A háromoldalas levélben Kadhafi arra kérte az amerikai elnököt, hogy állítsa le az “egy fejlődő ország kis népe ellen vívott igazságtalan háborút”.

A szerdán elküldött levélben Kadhafi azt írta, hogy hazájának inkább erkölcsi, mint fizikai értelemben ártott a NATO hadművelete és hogy egy demokratikus társadalmat nem lehet rakétákkal és repülőgépekkel felépíteni. A líbiai vezető megismételte azt az állítását, hogy ellenségei az al-Kaida terrorszervezet tagjai.

A levélben Kadhafi “gyermekem”-nek nevezte Obamát és reményét fejezte ki, hogy az elnöknek 2012-ben sikerül majd újraválasztatnia magát.

A Fehér Ház a levél megérkezése utáni első reagálásában azt hangoztatta, hogy Kadhafi tettei és nem a szavai számítanak.

Az Egyesült Államok kezdetben vezető szerepet játszott a Líbia ellen indított légi hadjárat összehangolásában és végrehajtásában, az ENSZ BT március 17-i felhatalmazása alapján. Március 31-én a hadjárat parancsnokságát a NATO vette át, s az amerikai támadó harci repülőgépeket hétfőn kivonták az első vonalból; jelenleg csak a felderítésben és az ellátásban vesznek részt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.