Hitelválság: stabillá tennék a törlesztőrészleteket

A kormány a héten ismét meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, az új időpont ezúttal július 1. A Híradó információi szerint a kabinet ennek lejártáig mindenképpen meg akar állapodni a bankokkal a lakáshitelválság kezeléséről.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke az Este című műsorban egyik lehetséges megoldásként a törlesztőrészletek stabilizálását nevezte meg. “Nem az árfolyamok rögzítéséről van szó. Elképzelhető megoldás, hogy stabilizáljuk egy pár évre a törlesztőrészleteket” – közölte a frakcióvezető-helyettes.

Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott, a piacinál alacsonyabb devizaárfolyamhoz igazított törlesztőrészletet állapítanak meg a bajba jutott adósnak, amelyet már ki tud fizetni. A különbözetet pedig egy gyűjtőszámlára vezetik, amelyet később, a tervek szerint 4 év múlva, kedvezményes kamatozású forinthitelként lehet majd törleszteni.

Ha ezt valamilyen oknál fogva a lakáshiteles nem tudja vállalni, akkor az állam törleszt majd helyette. Cserébe ezért a bankok úgynevezett garanciadíjat fizetnek majd az államnak.

Támogatnák
A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint 4 helyett jobb lenne 5 évig biztosítani ezt a lehetőséget. „Ez a javaslat azt feltételezi, hogy a gazdaság teljesítménye növekedni fog, az árfolyam csökkenni” – vélekedett Barabás Gyula. Így könnyebben lehet majd törleszteni a hiteleket.

A Bankszövetségnél azt mondják, biztos megtalálják a közös utat a kormánnyal. A Rogán-féle javaslatot például támogatják.

“A törlesztőrészletek stabilizálásának ötletével egyetértünk. Én azt gondolom, hogy pár héten belül ennek jogszabályi keretei elkészülhetnek. Teljesen természetes, hogy ezen jogszabályi keretrendszer végleges egyeztetését követően a bankrendszer két hónap alatt jelen tud lenni ezzel az ajánlattal az ügyfelek felé” – közölte az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója.

A Bankszövetség támogatja azt a javaslatot is, hogy a szociálisan rászoruló hitelesek adósságát vegye át az állam. Így a lakáshitelesből lakásbérlő lesz, és bérleti díjat fizet majd az államnak. A bankok egyetértenek azzal az elképzeléssel is, hogy azok a hitelesek, akik ingatlanának értéke meghaladja a 15-20 millió forintot, adják el lakásukat, és vegyenek helyette egy olcsóbbat. A különbözetből pedig törlesszék adósságukat.

Sok emberen segítene
A svájci frank árfolyamának 200 forint alatti rögzítése sok emberen segítene – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője Az Este című műsorban. Hozzátette: nem csak az árfolyam nagysága számít, hanem annak ingadozása is, mert a túlságosan „ugráló” árfolyam sokaknak okozott gondot.

Binder István szerint ez elmúlt időszakban a bankoknak 400 ezer esetben sikerült átstrukturálni a hiteleket, és emiatt csökkent a bedőlt hitelek száma.

Galcsik Éva, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének képviseletében keveselte az árfolyam rögzítésének ötletét. Az adósok ugyanis 160 forint alatti frank árfolyamon adósodtak el, éppen ezért ezt nem tekintik megoldásnak – mondta.

Hozzátette: a kezdetben bevezetett moratórium sem számított igazi segítségnek, csak elodázta a bajt. Kifogásolta emellett, hogy az egyesület által benyújtott javaslatokra csak semmitmondó válaszokat kaptak.

Napjainkban 100 ezer körül van azoknak az adósoknak a száma, akiknek 90 napon túli elmaradásuk van a hiteltörlesztésben, és 400 ezren belül lehetnek, akiknek 90 napon belüli késedelmes fizetés – tette hozzá Binder István Az Este című műsorban. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.