Államadósság-csökkentő alapot hozott létre a kormány

A kormány szerdai ülésén egy győri társadalmi kezdeményezés mellé állva létrehozta az “Összefogás az államadósság ellen” nevet viselő alapot – jelentette be Szijjártó Péter.

A miniszterelnök szóvivője a kabinet szerdai ülése után közölte: az alapot 1 millió forint induló tőkével Rédly Elemér győri katolikus plébános indítja. Ismertette: az alapba befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek is, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot, és úgy gondolják, hogy saját forrásaikkal is hozzájárulnak ehhez. Aláhúzta: az alapba befizetett összegek teljes egészében a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba kerülnek.

Tájékoztatása szerint a kormány arra kérte fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy olyan törvénymódosításokra tegyen javaslatot, amelyek lehetővé teszik: a befizető magánszemélyek és vállalatok a személyi jövedelemadójukból, illetve a társasági adó alapjukból írhassák le majd a befizetett összeg egy bizonyos hányadát.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kormány nincs egyedül az államadósság elleni harcban.

A lakáshiteleseket segítő csomagra vonatkozó kérdésre a szóvivő azt válaszolta: a kormány és a Bankszövetség között tartanak a tárgyalások, még nem született meg a megállapodás.

Leszögezte, hogy a tárgyalásokon a kormánynak három alapvető feltétele van: nem lehet egy olyan család sem, amely elveszti a feje fölül a lakást; minden szereplőnek, így az államnak, bankoknak, hitelfelvevőknek vállalniuk kell a terhekből; továbbá legyenek kiszámíthatóak a törlesztő részletek.

A jövedéki adó mérséklését firtató kérdésre Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány figyelemmel követi az üzemanyag árának alakulását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.