A líbiai felkelők nyugatra nyomulnak, a NATO nehézségeket emleget

A kelet-líbiai partvidéken, Adzsdábijától nyugatra nyomultak előre szerdán a felkelők, hogy visszaszerezzék a várostól 80 kilométerre lévő Brega olajkikötőt, amely kedden került a Moammer Kadhafi vezetőhöz hű erők kezére.

Közben a NATO, amelynek légi támogatását hiányolják a felkelők, közölte: nehézséget okoz, hogy Kadhafi csapatai elvegyülnek a polgári lakosok közé és élő pajzsként használják őket. A frontvonal szerdán Adzsdábija és Brega között félúton húzódott. A tengerparti út mentén aknavetőkkel és sorozatvetőkkel vívott harcokról érkeztek hírek. A felkelők fogadkoztak, hogy még a nap folyamán bevonulnak Bregába, de hiányolták a NATO légi támogatását.

Az ENSZ biztonsági tanácsi határozata értelmében a NATO légicsapásaival Kadhafi katonai infrastruktúráját veszi célba, hogy megvédje tőle a polgári lakosságot, de a felkelők támadásaihoz nem nyújtanak szoros légi fedezetet. Ez hozzávetőleges katonai erőegyensúlyt teremtett Líbiában, keleten gyorsan változó frontvonalakkal.

Az a vád, hogy magukra hagyták a líbiaiakat, amióta a NATO átvette a küldetést a francia, brit és amerikai erőktől, magyarázkodásra késztette az észak-atlanti szövetséget. Carmen Romero szóvivő Nápolyban leszögezte, hogy a NATO műveletei töretlenül folytatódnak. Közölte, hogy a körbezárt nyugat-líbiai Miszráta felmentését a NATO elsődleges feladatnak tekintik, de nehézséget okoz, hogy Kadhafi csapatai rejtőzködő taktikát folytatnak, civil járműveket használnak, elvegyülnek a polgári lakosok közé és élő pajzsként használják őket. Hangsúlyozta, hogy a NATO mindent megtesz a miszrátai polgári lakosság védelmére.

Abdel Fattah Junész, a felkelők katonai vezetője azzal vádolta az atlanti szövetséget, hogy hagyja meghalni Miszráta lakosait.

Alain Juppé francia külügyminiszter a France Info hírrádiónak szintén azt hangsúlyozta, hogy el akarják kerülni a “járulékos veszteségeket”, mivel Kadhafi erői gyakran a civil lakosok közé bújva vesznek fel állásokat. Úgy vélte, megvan a veszélye annak, hogy megfeneklenek a hadműveletek, s példaként Miszrátát említette.

A líbiai felkelők szerdán felrótták az algériai kormánynak, hogy segített Kadhafinak a zsoldosok toborzásában. Egy Svájcban élő, a líbiai felkelőket támogató férfi nyilvánosságra hozott egy listát azokról a repülőgépekről, amelyek február 18-a és 20-a között zsoldosokat szállítottak Líbiába. Ezek között állítólag az algériai légierő és az állami légitársaság járművei is szerepelnek. A lista szerint egy tunéziai magán légitársaság is szállított zsoldosokat Líbiába.
A felkelők cáfolták azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai rakétákat és fegyvereket zsákmányoltak Líbiában, amelyeket azután Maliba szállítottak. A lázadók egyik parancsnoka úgy vélte, Algéria azért terjeszt ilyen információkat, hogy megakadályozza, hogy a Nyugat modern felszerelésekkel lássa el a felkelőket.

Heteken belül kifogyhatnak a pénzből a Líbia keleti részét ellenőrző felkelők, mivel őket is sújtják a Kadhafi-rezsim vagyonát zároló szankciók – írta a szerdai Financial Times. A londoni gazdasági napilapnak a Kadhafi-ellenes erők Bengáziban működő “jegybankjának” vezetője, Ahmed Sarif elmondta: az ellenzék által ellenőrzött országrészben mind devizában, mind helyi valutában “adagolni kell a likviditást”, ami azt jelenti, hogy “a válság szélére sodródtunk”. Sarif szerint a keleti országrészben dolgozó – a térségben foglalkoztatottak 80-85 százalékát adó – közalkalmazottak összesített havi fizetése 250 millió dinár (204 millió dollár).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.