Orbán Viktor az EU-elnökség félidejéről szóló beszédére reagáltak a pártok

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalására, amelyben a magyar EU-elnökség félidejét értékelte, reagáltak a parlamenti pártok. Az MSZP szerint egy sikeres magyar európai uniós elnökség az ország érdekérvényesítő képességét is jelentősen javítja.

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalására reagálva azt mondta, az elnökség mindenki számára, aki hisz az Európai Unióban, történelmi felelősség. Éppen ezért mindenki érdekelt kell, hogy legyen az elnökség sikerében – tette hozzá.

A Jobbik is abban érdekelt, hogy Magyarország ebben a félévben jó arcát mutassa – reagált Orbán Viktor kormányfő hétfői, a soros EU-elnökséggel foglalkozó parlamenti felszólalására a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Balczó Zoltán hozzátette, az országimázs szempontjából fontos, hogy Magyarország milyen színvonalon tudja megoldani a hazai rendezvényeket. Közölte, azt sem vonták kétségbe, hogy a kormány rendelkezik a céljai eléréséhez szükséges szakembergárdával.

A Jobbik felfogása viszont eltér az ügyben, hogy mi tekinthető sikernek és nemzeti érdeknek. Balczó Zoltán kijelentette: az erős Európát akarunk szlogen mögött az “egy Európa, egy hang” igénye húzódik meg és a jelszó “egység a sokféleségben”. A Jobbik ugyanakkor úgy látja, hogy közös nevezőt kell keresni a sokféleségben, “de nem ezt az egységet” – mondta.

A kormányfői beszédnek három kulcsszava volt: Magyarország új pozíciójának megteremtése, az erős Európa és a megújulás – értékelte Orbán Viktor kormányfő hétfői, a magyar EU-elnökség félidején elmondott napirend előtti felszólalását a KDNP frakcióvezetője a parlamentben. Harrach Péter kijelentette, hogy ha az erős Európáról beszélünk, az az önérvényesítésünk mellett az európai érdekek szolgálatáról is szól. Véleménye szerint ekkor nem technikai kérdésekről vagy szolgai alkalmazkodásról, hanem saját koncepcióról, új szemléletről és a kihívásoknak megfelelő új vízióról van szó.

Az LMP szerint nem adóversenybe, hanem az adóharmonizációba kell beszállni. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn a parlamentben – a magyar EU-elnökséggel foglalkozó miniszterelnöki felszólalásra reagálva – jelezte, nem az elnökség félidején szeretné értékelni az eddigi tevékenységet. Hozzátette, hogy az LMP respektálja a kormányfő által említett eredményeket.

Az energiapolitikában valóban jelentősek az előrelépések, de a közös árampiachoz akkor lehet csatlakozni, ha az energiapiaci szabályozás tekintetében is biztonság van, “nem pedig ámokfutás” – mondta a Schiffer András, aki szerint most a gazdasági kormányzás, az adóharmonizáció, illetve az adóverseny közötti ellentét kérdései a fontosak. Nem adóversenybe, hanem az adóharmonizációba kell beszállni – jelentette ki.

A Fidesz szerint már a soros EU-elnökség félidejében látszanak részeredmények, kiemelendő sikerek. Az EU soros elnökeként Magyarország célul tűzte ki, hogy fél év alatt Európa erősebbé váljon. Az elnökségi munkát csak egészében lehet értékelni, de már most, félidőben látszanak részeredmények, kiemelendő sikerek – reagált Orbán Viktor kormányfő hétfői, parlamenti felszólalására a fideszes Balla Mihály.

Mint mondta, az élet átírta a felkészülési időszakban készített forgatókönyvet, de a kormány és a magyar elnökség sikeresen hajtotta végre a témák szerinti rugalmas váltást. Példaként említette a gazdasági kormányzást, az energiaügyeket, a romastratégia megalapozását, a Duna-stratégiát, a kohéziós politikát, a közös agrárpolitikát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.