Líbia: Folyatódik Miszráta ostroma

Folytatódnak a heves harcok a líbiai fővárostól kétszáz kilométerrel keletre lévő Miszrátában a várost birtokló felkelők és a kormányhadsereg között. A felkelők és orvosok beszámolói szerint a harcok kezdete óta több százan haltak meg.

A hadsereg harckocsikból és tüzérségi fegyverekből lövi a várost – közölte szombaton a védők egyik szóvivője a francia hírügynökséggel. Három ponton akartak betörni, de a felkelők mindegyik kísérletet visszaverték. Viszont szombaton a NATO egyetlenegy légitámadást sem hajtott végre az ostromló hadsereg ellen, pedig gépei átrepültek a város felett – mondta a szóvivő.

A felkelők már 40 napja védik a várost, és ez idő alatt különböző források szerint legalább 243 ember esett ott áldozatul, többségük polgári lakos. Egy orvos azonban úgy becsüli, hogy számuk 600 és 1000 közé tehető, és ugyancsak ezer a sebesültek száma.

Egy hajó, amelynek a francia hírügynökség nem nevezte meg a tulajdonosát, csütörtökön ki tudott kötni az ostromlott város kikötőjében, és szállított a lakosoknak 150 tonnányi egészségügyi- és élelmiszer-segélyt.

Kadhafi erőinek offenzívája Tripolitól délnyugatra
A Tripolitól délnyugatra fekvő, a lázadók kezében lévő Kotla városa ellen indítottak újabb támadást vasárnap reggel a Moammer Kadhafihoz hű erők, s a több órás harcokban legalább 32 ember halt meg, s több tucatnyian megsebesültek – jelentette az al-Arabíja arab hírtévé.

A kormányerők szemtanúk beszámolója szerint szombat óta támadják a lázadók ellenőrzése alatt lévő települést. Az al-Arabíjának nyilatkozó egyik szemtanú azt mondta, hogy a Kadhafihoz hű csapatok keletről indítottak támadást a város ellen, s nehéztüzérséget és Grad típusú rakéta sorozatvetőket is bevetnek a felkelők állásai ellen.

Vasárnap reggel a kormányerők már nyugatról is támadták Kotlát, s a tv-tudósítás szerint “mindenre lőnek, ami mozog” a lakónegyedekben.

Amerikai és egyiptomi kommandósok képezik ki a felkelőket
Amerikai és egyiptomi kommandósok képezik ki a líbiai felkelőket egy kelet-líbiai titkos gyakorlótéren – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A híradás szerint a felkelőket a legkorszerűbb, hőérzékelőkkel ellátott rakéták kezelésére oktatják, amelyek a minap érkeztek Egyiptomból – jelentették vasárnap hírügynökségek.

A Focus német magazin azt írta legfrissebb számában német és más nyugati hírszerző szolgálatokra hivatkozva, hogy Irán és Egyiptom járművekkel, illetve fegyverekkel támogatja a Kadhafi-rezsim ellen harcoló líbiai felkelőket. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy brit kommandósok készítenek fel egy, volt líbiai katonákból verbuvált felkelőosztagot Tripoli bevételére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.