Líbia: Kadhafi szülővárosát is bevették a felkelők

Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosát, Szirtet is bevették hétfő hajnalban a felkelők egyik szóvivőjük közlése szerint, de ezt független forrás egyelőre nem erősítette meg.

Samsziddin Abdulmola azt állította, hogy nem ütköztek a kormányerők jelentős ellenállásába. Egy Szirtben tartózkodó külföldi újságíró a Reutersnek telefonon arról számolt be, hogy a város csendes. A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió is Szirt bevételét jelentette hétfő reggel, ugyancsak a lázadók egyik képviselőjére hivatkozva.

Egy másik újságíró a francia hírügynökséget tájékoztatva arról számolt be a városból, hogy hajnali 5 óra 20 és 5 óra 35 perc között kilenc nagy robbanást hallott, és hogy a nyugati koalíciós erők gépei repültek el a magasban. Ezekből arra következtetett, hogy a gépek bombáztak a városban. Légvédelmi fegyverek lövéseit nem hallotta. Ezt követően azonban nyugalom és csend lett, az utcák kihaltaknak tűntek. Nem volt jele annak, hogy felkelők lennének a városban.

Szirtből a koalíciós erők szombaton kezdődő légicsapásai elől sokan elmenekültek a sivatagba. Szemtanúk szerint vasárnap éjjel polgári lakosok több tucatnyi személygépkocsin nyugat felé hagyták el a várost, körülbelül húsz katonai járművet követve.

Ha város valóban a felkelők kezére került, akkor az megnyitja az utat csapataik előtt az előrenyomuláshoz Tripoli felé.

A város bevételének hírét a felkelők az ellenőrzésük alatt lévő legnagyobb városban, a Szirttől szárazföldön hatszáz kilométerrel keletre lévő Bengáziban levegőbe leadott lövésekkel és dudálással ünnepelték.

Legalább hat nagyobb robbanás rázta meg a líbiai fővárost vasárnap este szemtanúk szerint, annak jeleként, hogy a nyugati koalíciós erők felújították a légicsapásokat Tripolira. A robbanásokat követően líbiai légvédelemi ágyuk tüzét lehetett hallani a beszámoló szerint. A líbiai állami tv-csatorna vasárnap este megerősítette a légicsapások hírét, beszámolója szerint “az agresszorok röviddel ezelőtt polgári és katonai célpontokat bombáztak Tripoliban”. Állítólag a repülőtérre vezető utat, illetve Tripoli keleti részét vették célba a koalíciós csapások.

Szirtben – Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosában – két, más források szerint négy nagyobb robbanás volt, de szemtanúk szerint azt egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy magában a városban, vagy annak közelében. Szirtet szombat óta érik légitámadások, a város lakosai közül sokan a sivatagban kerestek menedéket.

Az ország fővárosától mintegy 200 kilométerre lévő Miszrátában – amelyet vasárnap újból támadtak a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők – vasárnap késő este elcsitultak az egész nap dúló harcok. A felkelők képviselője a Reuters brit hírügynökségnek arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők “csak egy kis körzetet, néhány utcát” tartanak ellenőrzésük alatt a város nyugati részében.

A tengerparti város az egyetlen nagyobb, a felkelők kezén lévő település Líbia sűrűbben lakott tengerparti sávjának nyugati részén. Az érte vívott harcokban rövid fegyvernyugvást hozott a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció repülőgépeinek szombati támadása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.