Negyedmilliós tüntetés Londonban a megszorítások ellen

Negyedmillió részvevővel az utóbbi évtized legnagyobb megmozdulását tartották Londonban a konzervatív-liberális kormánykoalíció súlyos költségvetési megszorító intézkedései ellen.

A tüntetést anarchista csoportok időnként erőszakba torkolló párhuzamos demonstrációi kísérték. Az országos szakszervezeti szövetség (TUC) esti becslése szerint 250 ezernél többen érkeztek szombat délután London központjába “a békés, de hangos családi eseményként” meghirdetett felvonulásra. A demonstrációt – amely a legnagyobb volt az iraki háború ellen 2003-ban tartott másfélmilliós felvonulás óta – a tavaly májusi választások után ellenzékbe szorult Munkáspárt is támogatta.

A Hyde Parkban – a menet útvonalának végállomásán – Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje is felszólalt. A szombati tüntetés méreteit jelzi, hogy vidékről 600 autóbusszal és több tucatnyi különvonattal érkeztek tiltakozók Londonba. A menet délután elhaladt a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó Downing Street előtt, ahol a tömeg műanyag trombitákkal “fütyülte ki” a kormány megszorító politikáját. A megmozdulás rendjére ezer szakszervezeti rendező mellett 4500 rendőr ügyelt.

A demonstrációról délután néhány ezer “alternatív” tüntető levált, és megszállta a brit fogyasztói társadalom szimbólumának tekintett londoni bevásárlónegyed, az Oxford Street és a Regent Street környékét. E rendkívül tarka összetételű tömegben sarlós-kalapácsos vörös zászlók, forradalomra és általános sztrájkra felhívó plakátok tűntek fel. Az Oxford Circuson – az Oxford Street és a Regent Street csomópontjában – a tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy “Az egyik megoldás a forradalom” (az angolul rímelő jelszó: “One solution – revolution”).

A demonstrálók egyike az MTI-nek az Oxford Streeten úgy jellemezte a környéken tüntetőket, hogy “anarchisták és trockisták, de nem sztálinisták”. Az alternatív megmozduláson árulták a brit szélsőbaloldal központi lapját, a Socialist Workert, amelynek első oldalas főcíme arra szólította fel az olvasókat, hogy “Zavarjuk el a tory gazembereket”. A demonstrációt helyenként erőszak kísérte. Az MTI tudósítója látta, amint a Soho peremén, a turistákkal zsúfolt Piccadillytől nem messze, az elegáns színházairól ismert Shaftesbury Avenue-n egy McDonald’s étterem ablakait a tüntetők bezúzták, és a külső falakat festékkel öntötték le. Az étterem ezután bezárt.

A tüntetők a helyszínre érkezők rendőröket a “Your job is next” – “Most a ti állásotok következik” – jelszó skandálásával fogadták, utalva a rendőrségi állományt sem kímélő kormányzati leépítési tervekre. Az MTI tudósítója a környéken több betört ablakú bankot és elegáns üzletet is látott. A tüntetők az Oxford Streeten a Carphone Warehouse – a legnagyobb független brit mobiltelefon-forgalmazó – egyik üzletébe félórára bezárták a vásárlókat és a személyzetet. A Scotland Yard beszámolója szerint egy helyen a tiltakozók ammóniával töltött villanykörtéket hajigáltak a rendőrökre, akik közül négyen megsérültek. Estig 13 személyt vettek őrizetbe.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.