Líbia: A lázadók visszafoglalták Adzsdábíját

Visszafoglalták a líbiai felkelők a stratégiai fontosságú Adzsdábíja várost újságírók helyszíni beszámolója szerint. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elhagyták állásaikat, miután pénteken a nemzetközi szövetséges erők légicsapásokat mértek rájuk.

Nem maradt más hátra mögöttük, mint kiégett harckocsik roncsai. A városban szombat reggel nyugalom uralkodott, az utcák a lázadók járműinek dudálásától visszhangzottak. A tengerparti Adzsdábíja a lázadók fellegvárától, Bengázitól mintegy 160 kilométerre délre fekszik. A Kadhafi-párti kormányerők a múlt héten vették be a várost, ám előrenyomulásukat Bengázi irányába sikeresen megállította a szövetségesek katonai beavatkozása.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy 24 óra leforgása alatt 153 bevetésen vettek részt a nemzetközi koalíció gépei, s 16 Tomahawk manőverező robotrepülőgéppel is csapást mértek a célpontokra, így a kormányerők tüzérségi állásaira, gépesített egységeire, valamint parancsnoki és ellenőrző rendszerére.

A nyugati országok kormányai azt remélik, hogy az egy héttel ezelőtt elindított légi támadások a Kadhafi-ellenes erők javára billentik el az erőegyensúlyt. Franciaország szerint a konfliktus nem mostanában ér véget, hosszú hetekig is eltarthatnak a légi csapások. A NATO 90 napra vette át a műveletek irányításának és összehangolásának feladatát, de szükség esetén ez az időtartam meghosszabbítható vagy lerövidíthető.

Amerikai lapértesülés szerint az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják, hogy fegyvereket szállítsanak a líbiai ellenzéknek. A The Washington Post című napilap szombaton azt írta, hogy az amerikai kormányzat szerint a Líbia elleni nemzetközi katonai fellépésre feljogosító BT-határozat elég “rugalmas”, lehetővé tesz egy ilyen típusú segítséget. Döntés azonban még nem született. Franciaország támogatja a lázadók felfegyverzésének és kiképzésének ötletét. A The Wall Street Journal című újság már pénteken beszámolt arról, hogy az egyiptomi hadsereg fegyvereket fog szállítani a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ellen küzdő lázadóknak. Pénteken megtartott ülését a Biztonsági Tanács líbiai szankcióbizottsága, amely további büntetőintézkedésekről döntött. Egyebek között bővítette a szankciók hatálya alá eső líbiai személyek és intézmények körét.

Barack Obama amerikai elnök szokásos szombati rádióbeszédében kijelentette, hogy a líbiai misszió “világos, célzott és a siker felé halad”. A nemzetközi koalíció gyors beavatkozásával sikerült elkerülni a humanitárius katasztrófát, számtalan ártatlan civil életét megmenteni. Obama azt akarja, hogy Kadhafit vonják felelősségre a polgári lakosság elleni brutális fellépéséért. Egyúttal felszólított a líbiai vezetőt, hogy állítsa le a civilek elleni támadásokat.

Hátrálnak Kadhafi csapatai Kelet-Líbiában
Elhagyták a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Adzsdábíja városát és környékét és visszavonultak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek, akik közül sokan vesztették életüket a nemzetközi szövetséges erők légitámadásaiban. A város keleti és nyugati kapujánál temetetlen holttestek hevernek, a fegyveres felkelők autói tülkölve haladnak tovább. Adzsdábíjában lövöldözéstől hangosak az utcák, így fejezik ki örömüket a lakosok és a felkelők afelett, hogy az ellenség megfutamodott. Az adzsdábíjaiak az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó tudósítója, Marosi Antal kérdésére elmondták: a településen több mint 10 napja nincs ivóvíz, és fogytán vannak az alapvető élelmiszerek is.

Nagy segítséget jelent az adzsdábíjai polgároknak, hogy a mintegy 160 kilométerre északra lévő Bengázitól a fegyveres erősítéssel együtt folyamatosan érkeznek az ivóvízzel és élelmiszerrel megrakott járművek. A légitámadásokban szétlőtt tankok, páncélozott csapatszállító járművek környékén a szétdobált katonai ruházat arra utal, hogy Kadhafi katonái közül sokan választották a menekülést a harc helyett. Az elszórt élelmiszeres zacskók feliratából kitűnik, hogy a líbiai kormányerők török gyártmányú élelmiszer-készletekkel látták el magukat. A roncsok környékén felbukkantak a guberálók is, akik szorgalmasan gyűjtenek össze mindent, ami még újrahasznosítható.

Az előrenyomuló fegyveres felkelők előőrsei a mintegy 80 kilométerre lévő Brega keleti kapujánál megállásra kényszerültek, a földsáncok mögött sűrű fekete füst tör az ég felé. Az Adzsdábíja és Brega közötti településeket a fegyveres felkelők járőrei folyamatosan ellenőrzik, hogy megakadályozzák a líbiai vezetőhöz hű fegyveresek visszatérését. A döntő többségében fiatalemberekből álló fegyveres előőrshöz gyakran csapódnak kamaszkorú gyerekek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.