Budapest: szerződést bontanak a hajléktalanokat ellátó szervezetekkel

A főváros szerződést bont a Budapesten élő hajléktalanok ellátásában szerepet vállaló civil szervezetekkel.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán erről a fideszes képviselők 18 igen szavazatával, illetve az ellenzéki frakciók nem szavazata mellett döntött; a határozat 11 szervezettel korábban kötött 18 szerződést érint, a felmondási idő nyolc hónap. Szentes Tamás (Fidesz) szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes a rendelet elfogadása előtti vitában előterjesztőként felszólalva elmondta: a városvezetés új koncepciót kíván kidolgozni a hajléktalanellátásról.

Közölte, az őszi önkormányzati választások óta érezhetően csökkent a hajléktalanok száma a közterületeken, az otthon nélküli emberek nagy részét ugyanis sikerült emberi körülmények közé helyezni.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a rendelet nem határozza meg, mikorra kell elkészíteni a hajléktalanellátással foglalkozó koncepciót. Frakciótársa, Havas Szófia szerint pedig a koncepciót a szerződések felbontása előtt kellene kidolgozni.

Somfai Ágnes (LMP) azt kérte a városvezetéstől, ne bontsa fel a szerződéseket. Arra figyelmeztettek, hogy civil szervezetek szerint a megállapodások felmondása beláthatatlan következményekkel, akár több mint ezer ember utcára kerülésével járhat.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester a vita végén úgy fogalmazott, nem ért egyet azokkal, akik bonyolult kérdésként tekintenek a hajléktalanok elhelyezésére. A főpolgármester szerint a témát két oldalról, szociális és alkotmányjogi szempontból lehet megközelíteni, vagyis, mint mondta, tekintettel kell lenni arra is, hogy a “városlakóknak joguk van rendeltetésszerűen használni a városukat”. Tarlós István szerint a főváros megoldása nem “antihumánus”, erre példaként említette, hogy a budapesti aluljáróból elküldött emberek számára is férőhelyeket ajánlottak fel.

A közgyűlés ugyanakkor javaslatot fogadott el arról is, hogy az önkormányzat két civil szervezettel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal új közszolgálati szerződést kíván kötni a második félévben.

Az előterjesztéssel kapcsolatban szerdán a Tízek Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Tanácsa közleményt adott ki. A szervezet ebben azt kérte, hogy a közgyűlés ne fogadja el a szerződések egyoldalú felmondásáról szóló előterjesztést, továbbá azt javasolták, hogy az új hajléktalan-ellátási koncepció céljainak megfelelően vizsgálják felül a jelenlegi közszolgáltatási szerződéseket.

A Fővárosi Közgyűlés ezt követően utolsó napirendi pontjait – köztük intézményvezetői posztok betöltését – zárt ülésen tárgyalja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.