Az energiatolvajlás miatt 10 százalékkal is nőhetnek a költségek

Iparági szinten a szabálytalan “vételezésből”, azaz lopásból és a hálózati eszközök rongálásából, illetve eltulajdonításából eredő károk a végfelhasználói árban néhány, egyesek szerint bizonyos esetekben akár 10 százalék körüli többletet is jelentenek.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) által az energia árában elismert hálózati veszteség csak a fizikai folyamatból adódó, műszakilag elkerülhetetlen mennyiséget jelenti, az ellopott energiát nem. Országos szinten egyes becslések szerint 20 milliárd forint feletti éves mértéket elérő gáz- és áramlopások, illetve a szintén milliárdos tételt jelentő rongálások és az ezekkel kapcsolatos védelmi költségek megjelennek a kiadási tételekben, tehát közvetve a fogyasztók által fizetett díjban is szerepelnek.

Az áramért fizetendő díjra azon kifinomultabb berendezések és mérőórák vannak hatással, amelyeket a szolgáltatók a lopások megakadályozása érdekében telepítenek, de az ellenőrgárda fenntartása is komoly költséget jelent – mondta a lapnak Kutas István, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és pr-vezetője.

A társaság országosan közel 220 fős energiaellenőr-csapata 1 milliárd forintba kerül évente, az E.On szolgáltatási területén éves szinten összesen 11 milliárd forintra rúg a gáz- és áramlopásból származó kárösszeg (szemben a két évvel ezelőtti 14 milliárddal), a trafórongálások pedig 450 millió forintba kerültek a szolgáltatónak.

A színesfémlopásból, rongálásból származó kár mértéke évenként 50-60 millió forint között alakul az EdF Démász Zrt. szolgáltatási területén, tavaly hatvan esetben történt rongálás, amely transzformátorokat és mérőszekrényeket érintett. Ennél is jelentősebb a másodlagos károkozás, a transzformátor helyreállítási költsége például milliós nagyságrendű lehet, míg a belőle eltulajdonított olaj csupán pár ezer forintot ér.

A Tigáz Zrt. szolgáltatási területén tavaly összesen közel 9 milliárd forintot jelentett a szabálytalan vételezésekből fakadó kár – tudta meg a társaságtól a Napi. A Tigáz-DSO Kft. 2010-es gázátvétele 2,9 milliárd köbméter volt, ebből 100,7 millió (azaz 3,4 százalék) köbméter volt a veszteség. Ezt a mennyiséget pályáztatással, piaci áron kell a földgázelosztónak beszereznie, ennek költsége volt a 9 milliárd forint.

Az Elmű-Émász csoportot évente 200-300 millió forintos közvetlen kár éri a hálózati eszközök rongálásával kapcsolatban, a közvetett kár azonban ennél jelentősen nagyobb – mondta Boross Norbert, a társaságcsoport kommunikációs igazgatója a lapnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.