Sugárszennyezett víz szivároghat a tengerbe a Fukusima-1 atomerőműnél

Radioaktív anyagokat észleltek a tengerben a Fukusima-1 atomerőmű hűtővízcsatornájának környezetében – olvasható az Országos Atomenergia Hivatal honlapján. A sugárszennyezés valószínűleg a sérült pihentető medencék hűtéséhez használt tengervízzel került a tengerbe.

“Feltehetően a robbanások következtében megsérültek a pihentető medencékben lévő nukleáris üzemanyagkazetták, és így a tengervízzel együtt radioaktív anyag is kikerülhet a medence, illetve a hűtőrendszer sérülésein keresztül a tengerbe” – mondta Petőfi Gábor, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezető-helyettese az MTI-nek.

A március 11-i földrengés és cunami óta a japán üzemeltető tengervíz befecskendezésével hűti nem csak a reaktorokat, de a reaktorokon kívül található úgynevezett pihentető medencéket is, amelyekben a kiégett üzemanyagokat tárolják. Normális esetben a pihentető medencékből csak minimális víz párolog el az üzemanyagkazetták folyamatos hőtermelése miatt. Az elmúlt napokban az elhárításon dolgozó szakemberek naponta mintegy hatvan köbméter tengervizet fecskendeznek a medencékbe, mert azokból valószínűleg a sérülések következtében szivárog a víz – magyarázta Petőfi Gábor. Bár erről nincsenek pontos információk, a medencékben tárolt üzemanyagkazetták megsérülhettek, így a hűtéshez használt víz sugárszennyezetté válhatott. A legrosszabb helyzetben a 3-as reaktor pihentető medencéje van, de szükséges a víz bepótlása a 2-es és a 4-es reaktornál is.

A sugárszennyezett tengervíz a pihentető medencékből a meleg vizes csatornákon keresztül juthat a tengerbe. Ezt támasztják alá a mérések is, amelyek ennek környezetében mutatták ki a szennyező anyagok jelenlétét. Az atomerőmű normális működésekor a hűtéshez használt tengervíz ezen a csatornán keresztül jut vissza a tengerbe, ám most a baleset következtében ez a víz valószínűleg radioaktív anyagokkal érintkezett.

Mint Petőfi elmondta, “egyelőre a tengervíz szennyezettségének mértéke nem jelent veszélyt a lakosságra, és az erőmű 20 km-es körzetéből már korábban kimenekítették az ott élőket”. A japán hatóságok külön korlátozó intézkedésről nem döntöttek, de a japán tengerészeti ügynökség egyik hajója szerdától az erőmű 30 kilométeres körzetében mintákat vesz majd a tengervízből és a levegőből, hogy nyomon kövesse a sugárzás szintjét.

Mivel egyelőre nem ismert a sugárszennyezettség szintje, és a szennyezés kiterjedése, így azt sem lehet tudni, hogy a halakba milyen koncentrációban jutottak vagy juthatnak a későbbiekben radioaktív anyagok. A mérések alapján a japán hatóságok nyomon követik a szennyezettség alakulását, és indokolt esetben bizonyosan bevezetik a szükséges korlátozó intézkedéseket is – tette hozzá a szakértő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.