Irán elítéli a nyugati katonai intervenciót Líbiában

Irán elítéli a “líbiai katonai beavatkozást” a nyugati országok részéről, amelyeknek célja, hogy “rátegyék a kezüket az olajra” – hangsúlyozta hétfőn Ali Hamenei ajatollah az iráni újév alkalmából mondott beszédében, amelyet az állami televízió élőben közvetített.

Az iszlám köztársaság legfőbb vezetője Meshedben a líbiai eseményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a régióban tovább folytatódnak az Egyesült Államok “játszmái”, és Washington nem akar mást, mint megvetni a lábát az olajban gazdag országban.

Az Egyesült Államoknak üzenve Hamenei így fogalmazott: “Az Önök terve az, hogy Líbiát a jövőben a Tunéziában és Egyiptomban működő forradalmi kormányok ellenőrzésére használják. Ez az Önök tisztességtelen szándéka.”

Az iráni vallási vezető szerint ha a nyugati hatalmak segíteni akarnának a líbiai népnek, akkor felfegyvereznék azt, nem pedig Kadhafi erőit bombáznák. “Ők felfegyverezhették volna őket (líbiaiakat), adhattak volna nekik légvédelmi lövegeket, ahelyett, hogy egy hónapon át végignézik a mészárlást” – fakadt ki Hamenei.

“Mi 100 százalékig elítéljük azt, ahogyan Kadhafi bánt ás bánik a népével… a polgári lakosság lemészárlását” – fogalmazott az ajatollah. “Ugyanakkor 100 százalékig elítéljük Amerika és a Nyugat beavatkozását is.” – tette hozzá. A vallási vezető egyúttal Irán támogatásáról biztosította az észak-afrikai országban zajló felkelést és minden olyan megmozdulást a térségben, amely “az iszlám és a szabadság” jegyében történik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.