A líbiai vizeken a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó

Megérkezett a líbiai vizekre a legnagyobb francia hadihajó, a Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó, s kedden már fedélzetéről indultak meg a francia harci gépek a líbiai légtérbe – jelentette be Párizsban a francia vezérkar szóvivője.

Thierry Burkhard tájékoztatása szerint két Rafale felderítő repülést hajtott végre Líbia felett. A két gép közép-európai idő szerint reggel 8 órakor szállt fel a hadihajóról és dél tájban tértek vissza. A harci gépek nem hajtottak végre légicsapásokat, mivel semmilyen akadályba nem ütköztek – közölte a szóvivő. A francia berepüléseket korábban közvetlenül Franciaországból, Saint-Dizier és a korzikai Solenzara repülőteréről indították.

A francia miniszterelnök személyesen jelentette be a nemzetgyűlésben, hogy a hadihajó kedd reggel óta bevetésre kész a líbiai partoknál. Francois Fillon azt is elmondta, hogy az ENSZ által elrendelt líbiai légtérzár a mai napon létrejött.

A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó vasárnap indult el a dél-franciaországi Toulon kikötőjéből, fedélzetén mintegy kétezer tengerésszel, nyolc Rafale és hat Super Étendard repülőgéppel, valamint két felderítőgéppel és öt helikopterrel.

Hírügynökségi jelentések szerint négy fregatt és feltehetően egy atom-tengeralattjáró is a kíséretéhez tartozik, de ez utóbbit a francia haditengerészet nem szokta megerősíteni. A repülőgép-hordozók elindítása általában tíz napot szokott igénybe venni, ezúttal azonban hatvan óra alatt sikerült felkészíteni a hadihajót a líbiai bevetésre.

Moammer Kadhafi líbiai vezető légiereje képtelen akadályozni az ENSZ által támogatott hadműveleteket, miután súlyos veszteségeket szenvedett a koalíció légi csapásaitól – jelentette ki kedden Washingtonban Samuel Locklear tengernagy. Locklear admirális szerint a hét végéig a katari légierő gépei is csatlakoznak majd a Líbia felett létrehozott légtérzár ellenőrzéséhez.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.