Többek között Sztálint is örökre törlik Budapest díszpolgárainak sorából

Hivatalosan és örökre törlik Budapest díszpolgárainak sorából Joszif Visszarionovics Sztálint, illetve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverésében segédkező Karl Ludwig Grünnét, I. Ferenc József császár főhadsegédjét, Karl Geringer császári biztost, Jacob von Haynau tábornokot, Josip Jelacic Bizimski horvát bánt, Alexander Bach osztrák belügyminisztert, Windischgratz császári főparancsnokot,Ivan Paszkie vicset, a cári csapatok vezetőjét, valamint Félix Schwarzenberg osztrák miniszterelnököt is  – írja a Népszabadság.

A Fővárosi Közgyűlés 1992-ben ítéli oda a díszpolgári címet, de még a városegyesítés előtt Pest és Buda városa is átadta ezeket a díjakat azoknak, akik a város fejlődését, gyarapodását és hírnevének öregbítését kiemelkedően szolgálták.

A tavaly októberben hivatalba lépett új városvezetés úgy érezte, hogy a 2004-ben hozott közgyűlési állásfoglalás – miszerint nem tekinthető díszpolgárnak Sztálin – nem elegendő, mivel nem meríti ki a hivatalos törlés fogalmát.

Másrészt a szabadságharc leverésében segédkezők tekintetében fontosnak tartják megerősíteni a közgyűlés 1948-ban hozott határozatát. A magyar és az általános demokrácia ellenségei ugyanis nem lehetnek Budapest díszpolgárai – írja a lap.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.