Líbia: Megkezdődött Bengázi ostroma, a felkelők lelőttek egy harci repülőgépet (friss!)

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton tüzérségi tűz alá vették a kelet-líbiai Bengázi városának központját – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A kormányerők nyugat felől haladnak előre a felkelők fellegváraként ismert város lakónegyedei felé. Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légicsapásokat mérnek a városra. A felkelők egy repülőgépet lelőttek, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések. Az AFP francia hírügynökséggel egy forrás a felkelők köréből azt közölte: a Bengázi fölött szombat reggel lelőtt harci repülőgép a felkelőké volt.

Azt mondták nekem, hogy a pilóta meghalt, de ezt nem tudom megerősíteni” – tette hozzá az illető, aki szerint francia Mirage-gépről van szó. “Kevés repülőgépünk van, azok is régiek” – mondta. A felkelők a Kadhafihoz hű erőktől zsákmányolták a gépeket.

A északkelet-líbiai városban, a Kadhafi-ellenes lázadás központjában dolgozó újságírók elmondták, hogy a gép a város fölött repült, amikor találat érte, a farokrésze kigyulladt, lakott területen a földre zuhant és felrobbant. Korábbi jelentések szerint a pilótának sikerült katapultálnia.

Eddig nem sikerült megállapítani, hogy hogyan lőtték le a gépet. Lezuhanását Bengáziban a levegőbe lövöldözve, örömmel fogadták, nyilvánvalóan úgy gondolván, hogy a légierő egyik gépe zuhant le.

Az első információk szerint a lelőtt gép a hadsereg légierejéhez tartozott, és orosz MiG-23-as vadászgép volt. A líbiai légierőnek MiG és Mirage típusú repülőgépei vannak.

A kormány tagadta, hogy támadást indított volna Bengázi ellen. Músza Ibrahim szóvivő azt állította, hogy a kormányerők nem folytatnak harci cselekményeket a felkelők kezén lévő városban, sem körülötte, betartják a tűzszünetet, és várják a nemzetközi megfigyelők érkezését.

Az al-Dzsazíra és szemtanúk jelentései szerint viszont a kormányerők több irányból nyomulnak előre a felkelők fellegváraként ismert város lakónegyedei felé.

A Reuters tudósítója szerint a felkelők betonbarikádokat építenek azon az úton, amely a felkelést irányító Líbiai Nemzeti Tanács székházához, egy korábbi bírósági épülethez vezet.

A felkelők katonai szóvivője szerint a kormányerők nyugat felől behatoltak Bengáziba. “Hol vannak a nyugati hatalmak? Azt mondták, órákon belül csapást tudnak mérni” – mondta Hálid al-Szajeh a brit hírügynökségnek.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, a Líbiai Nemzeti Tanács vezetője szombaton az al-Dzsazírának nyilatkozva azt mondta, a nemzetközi közösségnek gyorsan cselekednie kell, hogy megvédje a polgári lakosokat Bengáziban Kadhafi erőinek bombázásától. A felkelők vezetője szerint az emberveszteségek nagyon nagyok. “Tüzérséggel és rakétákkal lövik Bengázi összes negyedét” – mondta Abdel-Dzsalíl. “A nemzetközi közösség késik a beavatkozással a civilek védelmében. Bengáziban ma katasztrófa fog történni, ha a nemzetközi közösség nem lépteti életbe az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Felhívjuk a nemzetközi közösséget és az egész szabad világot, hogy állítsa meg a zsarnokságot a civilek lemészárlásában”.

A Jana hivatalos líbiai hírügynökség védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy “az al-Kaida terrorista bandái” támadták meg a líbiai hadsereg Bengázitól nyugatra tartózkodó erőit, megszegve a kormány által pénteken meghirdetett tűzszünetet. A jelentés szerint a “terrorista bandák” helikoptereket és egy harci repülőgépet vetettek be, amelyek bombázzák a hadsereg egységeit, “súlyosan megsértve a Biztonsági Tanács által Líbia légterében elrendelt repülési tilalmat”. Ez a támadás visszacsapásra kényszerítette a kormányerőket – állította az idézett forrás, felszólítva egyben Bengázi lakóit, hogy működjenek együtt a hadsereggel a “terrorista bandák” elleni harcban.

Háled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes szombaton a BBC rádiónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges Líbia elleni külföldi intervenció arra ösztönözné az ország szomszédait, Algériát, Tunéziát és Egyiptomot is, hogy csatlakozzanak Kadhafi ezredes erőihez.

Moammer Kadhafi ismét óvta a Nyugatot egy Líbia elleni katonai beavatkozástól. Szóvivője, Músza Ibrahim tájékoztatása szerint a líbiai vezető szombaton levélben fordult Franciaországhoz, Nagy-Britanniához és az ENSZ-hez, jogtalanságnak, tiszta agressziónak bélyegezve az esetleges intervenciót, amelyet a Nyugat “meg fog bánni”. Kadhafi az Egyesült Államoknak is írt egy levelet, hangsúlyozva, hogy ő és a líbiaiak készek meghalni hazájuk védelmében.

Szombatra virradóra éjjel Bengáziban ismétlődő robbanásokat lehetett hallani, amelyekről nem volt megállapítható, hogy a kormányerők tüzérsége és légiereje vagy a felkelők légvédelmi ágyúi okozták-e.

Emberek ezrei menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.