Japán: A reaktorok áramellátását próbálják helyreállítani, újabb adatok az áldozatokról

A japán mérnököknek sikerült kiépíteniük egy elektromos vezetéket a fukusimai atomerőműhöz, s még szombaton négy reaktornál akarják helyreállítani az áramszolgáltatást – közölte a szigetország atombiztonsági ügynöksége.

A vezetéket csatlakoztatták a Fukusima-1 erőmű áramfogadó pontjához. Innen elsőként a kettes reaktorhoz akarják eljuttatni az áramot: az indoklás szerint azért, mert a négy legveszélyeztetettebb reaktor közül ez szenvedte a legkisebb károkat. Az erőmű üzemeltetője, a Tepco szerint ehhez még 1,5 kilométernyi vezetéket kell lefektetni. S ezt követné még szombaton az egyes, az ötös és a hatos reaktor áramellátásának biztosítása.

Vasárnapra maradna a legnagyobb károkat szenvedett két reaktor, a hármas és a négyes csatlakoztatása a hálózathoz.

Az áramszolgáltatás helyreállítása azért lenne kulcsfontosságú, mert így megpróbálhatnák beindítani a reaktorok, illetve a használt fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencék vízellátásában (s így a hűtésében) kulcsszerepet játszó szivattyúkat. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a múlt pénteki földrengés, illetve az azóta történt erőművi robbanások nem tették-e eleve tönkre a szivattyúkat.

Mindenesetre az ötös és a hatos reaktoroknál (ezek a négy másiktól egy kicsit távolabb állnak, s viszonylag kevés kárt szenvedtek) az atombiztonsági ügynökség közlése szerint dízelgenerátorokkal sikerül működtetni a hűtőszivattyúkat. Ennek ellenére a szakértők e két reaktornál is tartanak az esetleges hidrogénrobbanásoktól, s ennek megakadályozására a két épület tetején szellőzőlyukakat fúrtak.

Szombaton a japán rendőrség újabb adatsort hozott nyilvánosságra a földrengés, illetve az azt követő cunami áldozatairól. Eszerint legalább 7197-en haltak meg, míg az eltűntek száma 10 ezer 905. A halottak száma immár meghaladja az 1995-ös kobei földrengés hasonló adatát: akkor 6434 ember vesztette életét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.