NATO: Véglegesítik a Líbia elleni “megfelelő fellépés” tervezését

A NATO véglegesíti a “megfelelő fellépés” tervezését Líbia ügyében, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973-as számú határozatának érvényesítése érdekében – közölte pénteken Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

A nap folyamán nagyköveti szinten rendkívüli megbeszélést folytattak Brüsszelben a NATO-tagállamok képviselői, de – diplomáciai források szerint – egyelőre nem jutottak közös elhatározásra a líbiai rezsim elleni katonai akciónak az atlanti szövetség égisze alatti megindításáról.

Nyilatkozatában Rasmussen üdvözölte az ENSZ BT határozatát, amely megfelelő jogalapot teremtett arra, hogy repülési tilalmat rendeljenek el és érvényesítsen a líbiai légtérben, illetve minden szükséges eszközzel megvédjék a líbiai polgári lakosságot.

“A határozattal az egész nemzetközi közösség erőteljes és világos üzenetet intéz a Kadhafi-rezsimhez: azonnal állítsátok le a líbiai nép elleni brutális és módszeres erőszakot” – fogalmazott nyilatkozatában a NATO főtitkára.

Rasmussen mindazonáltal nem számolt be arról, hogy a NATO testületileg döntött volna saját katonai fellépéséről. Ehelyett azt közölte, hogy a szövetség “most véglegesíti a tervezést”, annak érdekében, hogy készen álljon a “megfelelő fellépésre” a BT-határozat érvényesítése céljából, a “széles körű nemzetközi erőfeszítések részeként”.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy az atlanti szövetség támogatja “a líbiai nép legitim törekvését a szabadságra, a demokráciára és az emberi jogokra”. Megállapította, hogy a jelenlegi helyzetben immár adott a nemzetközi fellépés sürgető szükségessége, a térségben ehhez megvan a szilárd támogatás, valamint egyértelmű az ENSZ-mandátum is. A NATO védelmi miniszterei a múlt héten Brüsszelben tanácskoztak, és akkor e három feltétel együttes meglététől tették függővé a NATO szerepvállalását Líbia kérdésében.

Hogy mindezek ellenére pénteken mégsem döntöttek közös NATO-akció megindításáról, az diplomáciai források szerint főként a németek és a törökök ellenkezésének tudható be. Így most – mondta egy brüsszeli diplomáciai forrás – megnövekedett a valószínűsége annak, hogy a közös fellépésre hajlandóságot mutató – NATO-tag, illetve NATO-n kívüli, például egyes arab – államok koalíciója lép majd fel közös erővel. Egyelőre azonban semmi nem dőlt el: a brüsszeli NATO-nagykövetek szombaton és vasárnap is rendkívüli tanácskozást tartanak.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Brüsszelben kijelentette: teljesülnek a Líbiáról hozott, új biztonsági tanácsi határozattal azok a feltételek, amelyeket az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői múlt héten állapítottak meg egy esetleges katonai beavatkozás kritériumaiként.

Sajtótájékoztatóján megerősítette azt is, hogy szombaton csúcstalálkozót tart az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével – az értekezleten Ashton képviseli az EU-t.

Elmondta a főképviselő azt is, a sajtóból értesültek arról, hogy a líbiai rezsim tűzszünetet hirdetett, és jelezte, hogy vizsgálják a bejelentés részleteit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.