Minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációt terveznek a szakszervezetek

A szakszervezetek minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek április 9-én, amikor számos ország érdekvédelmi küldöttei közösen demonstrálnak Budapesten – mondta Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A magyarországi szervezetek ezúttal a kormány “megfélemlítő politikája ellen, a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért” hívják békés tüntetésre az embereket – tette hozzá.

A VDSZ úgy véli, szó szerint életveszélyes lenne megszüntetni a korkedvezményes nyugdíj intézményét, és az érdekképviselet tiltakozik a táppénz csökkentése ellen is, valamint hiányolja az egyeztetést ezekben a kérdésekben. Székely Tamás elnök azután beszélt erről, hogy a VDSZ pénteken Budapesten eljuttatta a parlamenti képviselőknek azt a névre szóló szakmai kiadványt, amely a többműszakos dolgozók körében végzett egészségügyi felmérésének eredményeit ismerteti.

A VDSZ ezzel kívánja alátámasztani a korkedvezményes nyugdíj létjogosultságát, egyben tiltakozik a táppénzek drasztikus csökkentése ellen.

A korkedvezményes nyugdíj azokat illeti meg, akik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján olyan munkakörben dolgoznak hosszú ideig, amely az egészségükre ártalmas. A hosszú idő férfiak esetében legalább 10 év, amely alapján két év korkedvezmény jár, míg a nőknél 8 év alapján jár a két év korkedvezmény. Minden további 5, illetve 4 év után újabb egy év korkedvezmény jár. A korkedvezményes nyugdíj fedezetére a munkáltatónak a 24 százalékos munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékon felül további 13 százalékos járulékot kell fizetnie.

Kifejtette: a szakértői jelentés szerint a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk “szó szerint életveszélyes lehet”, ráadásul ebben a körben az átlagéletkor általában nem is éri el a 62 évet. Hozzátette: feltárták azt is, hogy az éjszakai műszakban is dolgozó nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, valamint a folyamatosan, huzamosabb ideje több műszakban dolgozók körében drasztikusan nő a magas vérnyomásos betegség gyakorisága és az infarktus előfordulása is.

A VDSZ elnöke kiemelte: a felmérésükben szereplő munkavállalók 33 százaléka jelezte, hogy már volt munkabalesete. Az elemzések azt igazolták, hogy a szokatlan munkaidőben dolgoztató vállalatoknál a hétvégi munka miatt 1,3-szor, az éjszakai és műszakos munka miatt 1,6-szor gyakoribbak a betegségek és hiányzások. A szakszervezet ennek a felmérésnek a birtokában “még ijesztőbbnek és felháborítónak tartja, hogy a kormány szakmai egyeztetés nélkül, egyoldalúan döntött a táppénzek drasztikus csökkentéséről”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.