Líbia: A kormány azonnali tűzszünetet hirdetett

A líbiai kormány azonnali tűzszünetet hirdetett, elrendelve a katonai műveletek leállítását – jelentette be pénteken délután az ország külügyminisztere. Pár órával korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Líbia fölötti légtérzárlatot jelentő határozatot fogadott el.

Músza Kusza külügyminiszter az állami televízióban közvetített nyilatkozatában kijelentette: az ENSZ tagállamaként Líbia köteles tiszteletben tartani a BT határozatait. Egyúttal azt állította, hogy Tripoli kész a párbeszédre valamennyi féllel, ám ezt nem részletezte.

A váratlan lépést a külügyminiszter “a polgári lakosság védelmével” indokolta. Mint hozzátette, a kormány meg fogja védeni a Líbiában élő külföldieket és a külföldi személyek líbiai területen lévő tulajdonát is.

Kusza bejelentése éles ellentétben áll Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtök esti harcias nyilatkozatával. Kadhafi röviddel a BT-határozat elfogadása előtt azzal fenyegetőzött, hogy a kormányerők hamarosan elfoglalják a felkelők kezén lévő Bengázit, és “könyörtelenül leszámolnak az árulókkal”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.