Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta a líbiai légtérzárat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön New Yorkban megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot.

A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el India, Brazília és Németország is. A határozat egyúttal befagyasztja a Líbiai Nemzeti Olajkorporáció és az ország központi bankjának kintlévőségeit a két intézménynek Moammer Kadhafi ezredessel fennálló szoros kapcsolatai miatt.

Röviddel a BT ülését megelőzően Líbia vezetője, Kadhafi azzal fenyegette meg az ellenzéki kézben lévő Bengázi védőit, hogy még az éjszaka folyamán elfoglalja a várost.

A BT szavazását megelőző percekben amerikai kongresszusi tisztségviselők Washingtonban bejelentették, hogy az Obama-kormány előzetesen, arab országok közreműködésével megkezdte a légtérzár megvalósításának előkészületeit. Szavaik szerint a repüléstilalmi övezet létrehozására irányuló erőfeszítések “néhány napon belül” megkezdődhetnek.

Az amerikai kongresszusi források szerint arab részről – a BT-határozat régióbeli támogatottságát hangsúlyozandó – Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek vehet részt a légtérzár megvalósításában.

Amerikai diplomáciai vezetők csütörtökön azt hangoztatták, hogy a légtérzár létrehozása önmagában nem elegendő, a BT-határozatnak felhatalmazást kell adnia arra is, hogy légicsapásokat mérjenek Kadhafi tankjaira és nehéztüzérségére is. A BT-határozat “minden további intézkedést” jóvá hagyó kitétele ezt az igény tűnik kielégíteni.

Amerikai katonai vezetők az elmúlt hetekben, kongresszusi meghallgatásokon hangsúlyozták, s hozzájuk hasonlóan csütörtökön a Tuniszban tárgyaló Hillary Clinton külügyminiszter is rámutatott, hogy a légtérzár megteremtése egyet jelent a líbiai légvédelem megsemmisítésével.

Az Egyesült Államoknak több hadihajója állomásozik a Földközi-tenger és a Perzsa-öböl térségében.

Tripoli elítéli a BT-döntést, de kész lenne a tűzszünetre
Ellentmondásosan reagált az ENSZ Biztonsági Tanácsának a líbiai légtértilalomról szóló döntésére a tripoli vezetés: Haled Hajim külügyminiszter-helyettes egy nyilatkozatában azt állította, hogy a határozat az ország egységét és stabilitását fenyegeti, ám később ugyanő egy sajtóértekezleten azt közölte, hogy országa pozitívan reagál majd az ENSZ-döntésre, s készek egy tűzszünetre a felkelőkkel. A BT-határozat ugyanis a légtértilalmi övezet bevezetése mellett azonnali tűzszünetet is sürget, valamint a polgári lakosság elleni összes támadás teljes leállítását. Hajim szerint “készen állunk erre a döntésre”, de előzetesen meg kellene vitatni a végrehajtás részleteit. Ugyanakkor az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában a BT-határozat kapcsán a külügyminiszter-helyettes a nemzetközi közösség összeesküvéséről beszélt, s arról, hogy az olyan országok, mint Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok meg akarják osztani az országot. Szerinte a BT-döntés “felhívás a líbiaiaknak, hogy gyilkolják egymást”.

Moammer Kadhafi líbiai vezető még a BT-határozat előtt, egy portugál médiának nyilatkozva azt állította, hogy kormányzata nem ismeri majd el a testület döntését.

Eközben a CNN amerikai hírtelevízió azt jelentette, hogy a líbiai vezetés taktikát váltott, s immár nem akar támadást intézni a felkelők központja, Bengázi ellen. A CNN tripoli tudósítója elmondta, hogy nem sokkal a BT-határozat előtt telefonhívást kapott Moammer Kadhafi egyik fiától, Szaif al-Iszlamtól, aki közölte vele: humanitárius okokból, a lakosok tömeges menekülésétől tartva a hadsereg nem fog behatolni Bengáziba. A haderő a városon kívül marad, s csak a rendőrséget, valamint a terroristaellenes különleges erőket küldik be Bengáziba, a lázadók lefegyverzésére – tolmácsolta a Kadhafi-fiú szavait az újságíró.

Bengáziban ünnepeltek a lakosok
Ünnepléssel fogadták Bengáziban, a líbiai felkelők “fővárosában” a lakosok az ENSZ BT határozatát a légtértilalmi övezet létrehozásáról, illetve arról, hogy “minden szükséges eszközt” be lehet vetni a civil lakosság védelmére: ez utóbbi ugyanis valószínűleg a líbiai haderő elleni katonai csapásokat is lehetővé teszi majd. Helyszíni beszámolók szerint az egész városban lövések zaja hallatszott: az emberek a levegőbe lövöldöztek örömükben. A kocsik sofőrjei dudáltak, miközben több száz fiatal gyűlt össze az Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) székháza előtt. “Ez életem legszebb napja” – mondta egy résztvevő.

Bengáziban nem sokkal a BT-határozat elfogadása előtt három erős robbanás zaja hallatszott, majd ezt követően működésbe léptek a légvédelmi ágyúk. Miután Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtökön bejelentette, hogy még az éjszaka megindítják a támadást Bengázi ellen, a felkelők parancsnoksága felszólította az embereket, hogy siessenek vissza posztjaikra, a tüzérség és a rakétavetők mellé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.