A NAÜ szerint nem romlik a helyzet a fukusimai erőműnél, és ez már pozitív

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a fukusimai atomerőműnél a helyzet “nagyon súlyos, de nem romlik”. A helyzet nem lett rosszabb, és ez már pozitívum. De még lehetséges, hogy rosszabbra fordul.

Azt mondhatjuk, hogy meglehetősen stabil az előző nappal összehasonlítva – mondta Graham Andrew, az ENSZ-intézmény főigazgatójának vezető munkatársa csütörtökön Bécsben. Amano Jukija főigazgató csütörtökön Japánba utazott, hogy első kézből szerezzen értesüléseket a helyzetről. A NAÜ azt is bejelentette, hogy eljutott az áram a fukusimai atomerőműhöz.

A mérnökök a japán közlés szerint egy kilométeres mellékvezetéket építettek ki, amely helyi idő szerint pénteken érte el az erőművet. Azt tervezik, hogy még a nap folyamán vagy szombaton helyreállítják a kettes számú reaktor hűtését. Ez a reaktor azért élvez elsőséget, mert kívülről nem lehet hűteni, mert az épülete épségben van.

A hűtőrendszer áram alá helyezése attól függ, hogy mikor fejezik be a hármas számú reaktor épületének locsolását. Az épületre csütörtökön 64 tonna vizet zúdítottak helikopterekből, egy rendőrségi vízágyúból és tűzoltóautókból. A megrongálódott épületből felcsapódó gőz arra utal, hogy a művelettel valamennyire előbbre jutottak a hűtésben – közölte a japán hírügynökség.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.