Július elsejéig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot a Fidesz

Az Országgyűlés szerdán július 1-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai számára. A képviselők 267 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a bírósági végrehajtásról szóló törvény ezt szabályozó módosítását.

A fideszes Lázár János és Rogán Antal a bírósági végrehajtásról szóló törvényhez szerdán benyújtott módosító javaslatának indoklásában azt írja: a moratórium meghosszabbításának fix időponthoz kötését az a “morálisan el nem hanyagolható társadalmi érdek” indokolja, hogy a felvett hitelt – felvevőjének anyagi erejéhez mérten – mindenképp vissza kell fizetni. Kitérnek arra, hogy a jelzáloghitelek finanszírozásául szolgáló jelzáloglevelek értékét tartósan meg kell őrizni.

Ez nemcsak a pénzintézeteknek, hanem a lakáshiteleket pontosan fizető többségnek is érdeke, hiszen ellenkező esetben az ő terheik is növekednek – írják. Hangsúlyozzák ugyanakkor, a moratórium meghosszabbítása mellett szól, hogy a Bankszövetség és a kormány jelenleg is dolgozik a bajba jutott hitelesek védelmét szolgáló elképzeléseken, amelyek szerint a terheket a hitelfelvevők, a bankok és a kormány együtt vállalnák.

A két fideszes politikus szerint az április 15-én lejáró kilakoltatási moratóriumot így elégséges két és fél hónnappal meghosszabbítani.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását előzőleg öt fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő kezdeményezte. Javaslatuk a kilakoltatási moratóriumot határozatlan időre hosszabbította volna meg.

A módosító javaslatról és a törvényről szerdán dönt az Országgyűlés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.