Japán: Akihito császár először szólalt meg a pénteki katasztrófa óta

Rendkívüli televíziós üzenettel fordult népéhez Akihito japán császár szerdán, arra kérve a március 11-i földrengés és szökőár következményeitől szenvedő honfitársait, ne adják fel a reményt; ugyanakkor “mély aggodalmának” adott hangot a megsérült fukusimai atomreaktoroknál kialakult válsághelyzet miatt.

A katasztrófa után öt nappal elhangzott első nyilvános megszólalásában a 77 éves uralkodó részvétét fejezte ki a “példátlan léptékű” természeti csapás áldozatául esett ezrek hozzátartozóinak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállal a mentési műveletekben, köztük a külföldi kormányoknak is, és arra szólított fel, hogy minden erejüket vessék latba a mentés érdekében.

Azt mondta, imádkozik, hogy a mentési munkák gyorsan haladjanak. “Nem tudjuk az áldozatok számát, de imádkozom minden egyes ember megmentéséért – mondta. – Teljes szívemből remélem, hogy a emberek kéz a kézben, egymás iránti részvéttel segítik majd egymást, és úrrá lesznek ezeken a nehéz időkön.”

Akihito aggodalmát fejezte ki ama vészhelyzet miatt, amely a katasztrófától megrongálódott Fukusima-1 atomerőműben alakult ki, a környezet sugárszennyeződését okozva. “Nagyon aggódom a nukleáris helyzet miatt, mivel az beláthatatlan. Őszintén remélem, hogy sikerül megakadályozni a dolgok rosszabbra fordulását” a mentésben részt vevők segítségével – mondta.

Akihito és Micsiko császárné hagyományosan szerepet vállal abban, hogy nehéz időkben vigaszt nyújtson a japánoknak. Az 1995-ös, 6400 ember halálát okozó kobei földrengés után például a császári pár meglátogatta a túlélőket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.