Áprilistól Koltay Gábor lesz a József Attila Színház megbízott ügyvezetője

Koltay Gábor rendező lesz április 1-től a budapesti József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója – jelentette be a teátrum szerdai nyilvános társulati ülésén a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

Csomós Miklós a társulat előtt tartott beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a fővárosnak soha nem állt szándékában megszüntetni a József Attila Színházat; korábban színházi célú hasznosítási pályázatban gondolkodtak, ezt a tervet azonban elvetették. Mint a városvezető bejelentette, március 31-én távozik az angyalföldi teátrum jelenlegi igazgatója, Méhes László, helyét megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor veszi át, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot ír ki.

Újságírói kérdésre válaszolva Koltay Gábor elmondta: indulni fog a pályázaton.

Csomós Miklós ismertette a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt, a színház működését 2004-től 2010 júliusáig áttekintő revizori jelentés megállapításait is. A revizorok szerint a teátrum nem alkalmazott belső ellenőrt, 2004 óta nem készült részletes leltár, folyamatosan halmozódtak az adótartozások, és hiányosságok voltak a felügyelő bizottság, illetve a könyvvizsgáló munkájában is. A főpolgármester-helyettes felvetette az előző városvezetés felelősségét is. Sikkasztás gyanúja nem merült fel – közölte Csomós Miklós, hozzátéve azonban: számviteli fegyelem megsértése gyanújával feljelentés született.

A teátrumot 2010 júliusa óta vezető Méhes László hangsúlyozta, rendkívül részletes átadás-átvételt készített elő. Az intézmény pénzügyi helyzetére kitérve megjegyezte, a tavaly nyári 270 milliós forintos adósságállományt a 30 százalékkal nagyobb nézőszámnak és bevételnek köszönhetően idén márciusra sikerült 80 millióra csökkenteni.

Koltay Gábor a nyilvános ülésen köszönetet mondott a városvezetésnek, amiért a társulat fennmaradhat és folytathatja munkáját. Mint hozzáfűzte, régóta figyelemmel kíséri a József Attila Színház előadásait, és sok barátja, korábbi munkatársa dolgozik a színház falai között. “Nagyon sok érték halmozódott fel itt, ezeket elő kell hívni” – fogalmazott a megbízott ügyvezető, aki azonban még nem kívánt részleteket ismertetni programjából.

A rövidesen lejáró munkaszerződésekkel kapcsolatban érdeklődő társulatnak Csomós Miklós elmondta, a megbízott ügyvezetőnek jogában áll meghosszabbítani ezeket, de a főváros arra törekszik, hogy a legrövidebb időn belül kiírja és lebonyolítsa az igazgatói pályázatot. Mint a főpolgármester-helyettes elárulta, a színház jövő évi önkormányzati támogatása a leendő nyertes pályázó programjától is függ.

Derzsi György, a József Attila Színház korábbi könyvvizsgálója a társulati ülés végén visszautasította a munkáját ért kritikát, hozzátéve: a teátrum tavaly nyári hiánya nem 270, hanem 210 millió forint volt, és ezért elsősorban a rossz finanszírozási helyzet okolható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.