A Ferenc körút-Üllői út kereszteződés vagy a Margit híd budai hídfője legyen Elvis Presley tér? (szavazás)

A főváros vezetői a Ferenc körút-Üllői út kereszteződést neveznék el Elvis Presley térnek. Szűcs Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója közleményében azt írta: a szóba került helyszínek között az internetes szavazáson első helyen a Margit híd budai hídfője végzett, de a főváros vezetői nem azt tartják a legmegfelelőbbnek.

A döntést a Margit híd budai hídfőjének erős lengyel kötődésével indokolta, de erről további részletet nem közölt. Ezért azt javasolják a közgyűlésnek, hogy a szavazáson “még dobogós” VIII-IX. kerületi helyszínt, a Ferenc körút-Üllői út közötti részt nevezzék el Elvis Presley-ről.

Tarlós István főpolgármester március elején jelentette be, hogy Elvis Presley-ről neveznek el teret, illetve útkereszteződést Budapesten, és díszpolgárrá is avatják.

A lehetséges helyszínekről a Budapest portálon indult szavazás, tizenkét budapesti, eddig névtelen közterület közül lehetett választani március 15-éig. A szavazás eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Tarlós István korábban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai énekes emlékét azért akarja megőrizni a magyar főváros, mert Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett; 1957 januárjában egy televíziós műsorban a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat.

A főváros vezetői javasolják azt is, hogy Elvis Presley-t a magyarországi forradalom eszméivel való őszinte együttérzéséért, az áldozatok megsegítése, továbbá a forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért (post mortem) Budapest díszpolgárává avassa.

A főpolgármester korábban bejelentette azt is, hogy a márciusi közgyűlésen “csomagban” módosítaná több közterület elnevezését, és ugyanakkor le akarja venni a díszpolgárok listájáról Sztálint, Haynaut és Bach osztrák belügyminisztert.

 

[poll id=”5″]

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.