Kihaltnak hitt állatok feltámadása

A kihaltnak hitt állatok gyakrabban kerülnek újra elő, mint eddig hitték. 1500 óta eltűntként jelentett 187 emlősfaj közül 67 újra felbukkant egy ausztrál tanulmány szerint.

Az újra felfedezett állatok közt szerepel például a Guadalupe-medvefóka, a Parma-kenguru és a bajor földipocok. E pocok az 1960-as években tűnt el addigi egyetlen ismert élőhelyéről, Garmisch-Partenkirchen mellől, majd 2000-ben a szomszédos Tirolban mutatták ki jelenlétét – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. A leghíresebb visszatérés kétségkívül a bojtosúszójú halé, amelyről azt hitték, hogy 80 millió éve kihalt, míg 1938-ban dél-amerikai halászok hálójába nem keveredett.

Az őshal további példányai is előkerültek később egy halpiacon, majd élve a tengerben is.

Az újra felbukkant állatokhoz tartozik a tanulmány szerint a Seychelle-szigeteki óriásteknős valamint az ausztráliai Lord Howe-szigeti botsáska is. Utóbbi egy nagytestű növényevő rovar, amelyet az 1921-es patkányvészt követően hittek kihaltnak – míg tíz éve kutatók fel nem fedezték fiatal példányait.

A “kipusztult” kifejezés a kutatók szerint rugalmas. Manapság csak akkor nyilvánítanak eltűntnek egy fajt a Vörös Könyvben, ha már ötven éve nem látta senki a természetben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.