Japán: Bizonytalanságról számolnak be a helyszíni tudósítások

Bizonytalanságról számoltak be az osztrák lapok Tokióból és a katasztrófa térségéből írt helyszíni tudósításaikban, több ott tartózkodó osztrák állampolgár nem bízik a hivatalos tájékoztatásban.

Kaotikus állapotok uralkodtak szombaton, a földrengés utáni napon Tokió északi részén, egy pályaudvaron – írta a Die Presse. A máskor nyugodt japánok izgatottan tolonganak egy információs pult előtt, de a pályaudvar munkatársai nem tudnak felvilágosítást adni. A vasúti és a légi összeköttetés teljesen megszakadt a főváros és az ország északkeleti, földrengés és szökőár sújtotta része között. A tokiói repülőtér és a város központja között is leállt a forgalom, ezért a reptérről a városba visszajutni is nagyon nehéz volt.

Hírügynökségi beszámolók szerint még szombaton helyreállt a vonatközlekedés Tokióban.

A Japánban tartózkodó osztrákok közül többen azt mondták a Die Pressének, hogy a hivatalos tájékoztatásban és a japán médiában elhangzó híradásokban nem bíznak teljesen. “Az az érzésem, hogy nem mindenről számol be a japán média” – mondta egy linzi fiatalember. Barátai közül sokan útra keltek az ország nyugati része felé, hogy minél távolabb kerüljenek Fukusimától, ahol robbanás következett be egy atomerőműben. Egy 27 éves osztrák nő hiányolja a megbízható információkat. Véleménye szerint a bizonytalanságot pontatlan külföldi beszámolók is táplálják. A Tokióban tartózkodó nő a városhoz közeledő savas esőről és nukleáris felhőről szóló, alaptalannak bizonyult szóbeszédekről számolt be.

Ludwig Paischer osztrák cselgáncsversenyző szombaton már a hazautazásra készülődve nyilatkozott telefonon a Kuriernak. A sportoló és kísérője utazását Ausztriából szervezik, vezető edzője Salzburgból tájékoztatja a teendőkről. Paischer, akárcsak az osztrák kereskedelmi kirendeltség egyik munkatársa, kifejezetten jónak tartja a japán tájékoztatást. Mindketten hozzátették viszont, hogy a fukusimai atomerőműben történt robbanás bizonytalanságot okoz. “Bár az NHK japán televízió percenként tudósít a fukusimai erőműről, a legfontosabb kérdésre, hogy mi fog történni, egy szakértő sem tud választ adni” – mondta a diplomáciai képviselet alkalmazottja.

Az osztrák külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki Japán északkeleti részére, és a már ott tartózkodóknak azt tanácsolja, hogy minél előbb utazzanak el a térségből. A belügyminisztérium telefonos tájékoztató központot hozott létre Bécsben, és honfitársaik kiutazásának megszervezése érdekében szakértőket küldött Tokióba.

A szigetország északi, katasztrófa sújtotta részén mintegy száz osztrák tartózkodik, közülük szombatig mintegy 75-tel sikerült felvenni a kapcsolatot. A külügyminisztérium nem tud arról, baja esett volna osztrák állampolgároknak a természeti csapás során. Összesen mintegy háromszáz osztrák tartózkodik Japánban. Sajtóbeszámolók szerint sokan hazautaznak, vagy az ország déli részébe készülnek, hogy minél messzebb kerüljenek a fővárostól 250 kilométerre található Fukusimától.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.