Orbán Viktor: a versenyképességi paktum iránya egybevág a magyar gazdaságpolitikáéval

Az euróövezeti versenyképességi paktum intézkedéseinek iránya egybeesik azzal az iránnyal, amelyet a magyar kormány követ a gazdaságpolitikában; adókérdésekben azonban különbség van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével.

A versenyképesség-növelő paktumról péntekről szombatra virradó éjszaka állapodtak meg az euróövezeti országok állam- és kormányfői Brüsszelben. Orbán Viktor tájékoztatóján hangsúlyozta: Európában minden gazdasági baj gyökere a felduzzadt államadósságban keresendő.

Kívánatos, hogy az eurózóna versenyképességi paktumához az EU-tagállamok lehető legszélesebb köre csatlakozzon – mondta Herman Van Rompuy. Az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke kifejtette: ragaszkodott ahhoz, hogy az euróövezeti megállapodásba – amelyben a közös európai valuta stabilitását növelő fontos döntéseket hoztak – kerüljön bele: a versenyképességi paktumhoz az euróövezeten kívüli országok is csatlakozhassanak. Herman Van Rompuy úgy fogalmazott, tulajdonképpen egy “európlusz” paktumról van szó, ha a megállapodás nyitott más államok felé is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.