Mesterházy Attila: Zsákutca a Fidesz gazdaságpolitikája

Zsákutcának nevezte a Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pénteken Miskolcon, azon az ünnepi megemlékezésen, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából tartott a Magyar Szocialista Párt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetsége és városi szervezete.

A körülbelül hatszáz résztvevő a miskolci Erzsébet téren gyülekezett, majd ünnepi beszédek elhangzása után fáklyákkal vonult a Petőfi térre. Mesterházy Attila azt mondta: a Fidesz olyan terheket rak a vállalkozásokra, amelyeket azok, az emberekkel fizettetnek meg. Példaként említette, hogy emelkedik a benzin, az energia ára, kiemelte a rezsiköltségek és a cukor drágulását.

Mindez az egyébként is nehéz körülmények között élő emberek életét nehezíti, ez pedig oda vezet majd, hogy a problémák nem csökkenek, hanem nőnek. A kormány gazdaságpolitikájával – amennyiben így halad – visszavezeti az országot a 2008-as válság szintjére. “Romba dönti Magyarországot”, ha nem változtatnak – tette hozzá.

A társadalompolitikára kitérve azt mondta: “amit láttunk az elmúlt nyolc-kilenc hónapban az nem az, amit a választások előtt ígértek”. A gazdagokat támogatják, miközben – lásd például az adórendszer – a magyar dolgozók többségétől elvesznek – mondta az MSZP elnöke. Véleménye szerint ilyen társadalompolitikát nemhogy baloldali ember, de tisztességes ember sem támogat.

Mesterházy a média- és sajtószabadsággal kapcsolatban a demokrácia fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: ez a megfélemlítések időszaka, és az a “demokrácia-felfogás”, amit a Fidesz képvisel, elfogadhatatlan. A kormánypárt parlamenti diktatúrát épít ki Magyarországon, és ezt nem lehet megengedni. Az új alkotmány tervezetét pedig gyalázatosnak tartja, szerinte ugyanis nem nemzeti, hanem egypárti érdekeket tart szem előtt.

Mesterházy Attila szerint jól látható Miskolcon is, nem rombolás, hanem építés, fejlesztés zajlott a szocialista városvezetés idején, ezért nem feljelenteni kellene a volt városvezetőt, hanem megköszönni a munkáját.

A fáklyás menetben többen transzparenseket tartottak a kezükben, “Igazságos közteherviselést!, Törvény előtti egyenlőséget!, Munkát, kenyeret!” feliratokkal. A borsodi megyeszékhelyről érkezők mellett voltak, akik Ózd Farkaslyuk nevezetű városrészéből jöttek, de részt vettek az ünnepi megemlékezésen mezőkövesdiek, vilmányiak és szendrőládiak is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.