Líbia: Az ellenzék az Arab Ligához fordult

Lankadatlan hevességgel folytak a harcok Líbia keleti részében, a Moammer Kadhafi rendszeréhez hű csapatok és a felkelők között annak ellenére, hogy az állami televízióban előző este amnesztiát kínáltak fel mindazoknak, akik leteszik a fegyvert.

Eközben a fegyveres ellenzék által alakított Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) azzal a felhívással fordult az Arab Ligához szombaton, hogy a szervezet ismerje el testületüket Líbia jogos képviselőjeként, és járuljon hozzá egy repüléstilalmi övezet létesítéséhez az ország felett – közölte a líbiai ellenzék egyik képviselője.

Az ÁNT küldöttsége nem sokkal azelőtt adta át a levelet Amr Muszának, az Arab Liga főtitkárának, hogy a pánarab szervezett válságtanácskozást kezdett a líbiai helyzetről – mondta el a sajtónak Tahani Szlimán Mbarek, a küldöttség egyik tagja.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió arról számolt be, hogy átláthatatlan a hadi helyzet a rász-el-unúfi olajkikötő körül, amelyet a felkelők pénteken újra ellenőrzésük alá vontak. Az onnan mintegy 100 kilométerre keletre fekvő Brega városát nehéztüzérséggel és légierővel támadják a rezsimhez hű erők, ezért a Bregát védő felkelők fokozatosan visszavonulnak – jelentette az al-Dzsazíra. Az amerikai hírügynökség ezzel szemben két órával korábban még a líbiai ellenzék vezetőjére, Abdel-Fattah Júnisz volt belügyminiszterre hivatkozva azt jelentette, hogy Moamer Kadhafi erői visszafoglalták a felkelőktől a rász-el-unúfi olajkikötőt és a várost.

A kormányerők támadást indítottak szombaton a nyugat-líbiai Miszráta városa ellen is, hogy megpróbálják visszafoglalni a felkelőktől a nyugati országrészben utolsó bástyájukat – közölték a brit hírügynökséggel felkelők és helyi lakosok. “Próbálnak betörni Miszrátába, jelenleg tíz kilométerre vannak” – mondta egy lázadó fegyveres. “Halljuk az ágyúzást. Nincs más választásunk, harcolni fogunk” – tette hozzá.

A líbiai állami televízióban pénteken késő este egy olyan rendeletet olvastak be, amely amnesztiát kínál a felkelőknek. Aki feladja magát a hatóságoknak és leteszi a fegyvert, annak nem kell semmilyen büntetéssel számolnia – szólt az ajánlat. Kadhafi líbiai vezető már korábban is próbálkozott azzal, hogy a lázadó körzetekben élő törzseket pénzajánlattal a maga oldalára állítsa.

Ugyancsak péntek este az állami televízió képsorokat mutatott a nyugat-líbiai az-Závija városából, amelyet a kormányerők több napi heves harcok után visszafoglaltak, s ahol Kadhafi hívei a győzelmet ünnepelték.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.