Japán: Robbanás a fukusimai atomerőműben

A hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be, többen megsérültek.
Gázrobbanás történt a fukusimai erőműben szombaton, közép-európai idő szerint a reggeli órákban.

Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosművek tájékoztatása szerint a hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be, négy ember  megsebesült. A japán televízióadásokban azt is látni lehetett, hogy egy épület falai leomlanak, s csak az acélváza marad meg. Hogy mi volt az épületben, azt egyelőre nem tudni.

Szakemberek továbbra is kizárják a katasztrófát

Az erőműben fennáll a veszélye a fűtőrudak megolvadásának, amely azonban szakemberek szerint nem okoz katasztrófát. Siomi Riohei, a japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei tíz kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségben élő 51 ezer ember zömét már kitelepítették.

Az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

A pénteki nagy erejű földrengéstől sérült meg a tokiói áramellátó rendszerhez tartozó két fukusimai atomerőmű. Hűtési rendszerük meghibásodott, s mindkettőből radioaktív gőzt kellett kiengedni a belső nyomás csökkentése érdekében. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.