Japán: az óceán felé mozog a radioaktív felhő

Gázrobbanás történt szombaton a fukusimai atomerőműben. Egy osztrák szakértő úgy véli, a radioaktív felhő – a japánok szerencséjére – az óceán felé tart.

Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosművek tájékoztatása szerint a hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be, négy ember  megsebesült. A japán televízióadásokban azt is látni lehetett, hogy egy épület falai leomlanak, s csak az acélváza marad meg. Hogy mi volt az épületben, azt egyelőre nem tudni.

Az erőműben fennáll a veszélye a fűtőrudak megolvadásának, amely azonban szakemberek szerint nem okoz katasztrófát. Siomi Riohei, a japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei tíz kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségben élő 51 ezer ember zömét már kitelepítették.

Radioaktív gőz szabadult ki

Az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

A pénteki nagy erejű földrengéstől sérült meg a tokiói áramellátó rendszerhez tartozó két fukusimai atomerőmű. Hűtési rendszerük meghibásodott, s mindkettőből radioaktív gőzt kellett kiengedni a belső nyomás csökkentése érdekében.

Tengervízzel hűtik majd

Tengervízzel fogják lehűteni a fukusimai atomerőmű egyik felhevült reaktorát, amelynek külső burka egy robbanás következtében leomlott – jelentette be később a japán kormány szóvivője. Edano Jukio tájékoztatást adott arról, hogy a reaktort egy acéltartály (konténer) borítja, ezt pedig egy betonépítmény vette körül. A hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. A betonépítmény összeomlott, a benne levő acéltartályban azonban nem volt robbanás, a konténer nem károsodott.

Elmondta, hogy a reaktor feltöltése 5-10 órán keresztül tart, a teljes hűtési folyamat viszont 10 napig is eltarthat.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a robbanás előtti szinthez viszonyítva nem tapasztaltak jelentős változást a sugárzás erősségében.

Az óceán felé tarthat a radioaktív felhő

Egy osztrák szakértő szerint feltehetően vegyi robbanás történt, és úgy véli, a detonáció következményei nem jelentenek veszélyt Európára.

Az APA osztrák hírügynökség által megszólaltatott Helmut Rauch professzor, a bécsi atomtudományi intézet vezetője kifejtette, hogy az eddigi ismeretek szerint feltehetően vegyi robbanás történt a japán atomerőműben. Úgy magyarázta, hogy magolvadás történhetett az erőműben, ahol feltehetően a vészhűtés sem működött már. “Egy bizonyos pontnál a víz elbomlik, és hidrogén keletkezik, amely oxigénnel vegyülve rendkívüli robbanékonyságú (robbanógáz). Legtöbbször ez a fő oka annak, hogy ilyenkor vegyi robbanás történik” – részletezte a szakértő.

A professzor kifejtette, hogy a robbanás következtében kialakult radioaktív felhő – a japánok szerencséjére – az óceán felé tart, és majd ott a tengerbe jut, ami nem jelentene problémát. Európa pedig túl messze van ahhoz, hogy veszélyeztetve legyen – fűzte hozzá.

Európa nincs veszélyben

Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) számításai szerint sem jelent veszélyt Európára nézve a fukusimai erőműben bekövetkezett robbanás. Az intézet a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai alapján modellezte a radioaktív felhő lehetséges mozgását.
A számítások szerint a felhőt a szél északkeleti irányban a nyílt tenger felé sodorja, ahol nagyon le fog csökkenni a koncentrációja. E modellezés szerint nincs veszély Európára nézve – állapította meg jelentésében az osztrák hírügynökség.  (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.