Herman Van Rompuy: az unió globális hitelessége forog kockán

Az EU célja a stabil, sikeres és demokratikus szomszédság délen és keleten egyaránt, ezért az unió nem lehet pusztán szemlélője a déli szomszédság eseményeinek – mondta az Európai Tanács elnöke a magyar EU-elnökség hivatalos honlapjának (www.eu2011.hu) adott interjúban.

Herman Van Rompuy kifejtette: Európa érzékeli majd elsőként az észak-afrikai események következményeit. Pénteken a 27 tagállam rendkívüli csúcstalálkozóján abban állapodtak meg, hogy “új partneri kapcsolatot” alakítanak ki a déli mediterrán országokkal – fogalmazott.

Hozzátette: támogatják például a diákcseréket, segítik a civil társadalmat, és további kereskedelmi könnyítéseket vezetnek be.

Herman Van Rompuy üdvözölte, hogy Magyarország továbbra is működteti nagykövetségét Tripoliban.

Úgy vélte, az észak-afrikai események ellenére nem lehet megfeledkezni a keleti partnerség programról sem. Mint mondta, remélhetőleg az idei csúcstalálkozón jelentős haladást érnek majd el ebben az ügyben is. Herman Van Rompuy dicséretesnek nevezte, hogy Magyarország kiemelt kérdésként kezeli a keleti partnerséget. Tekintve Budapest igyekezetét, hogy együttműködjön az elnökséget a második félévben betöltő Lengyelországgal és az Európai Bizottsággal, sikeres és tartalmas csúcstalálkozóra lehet számítani – vélekedett.

Az euróövezeti megállapodásról szólva elmondta: a cél a gazdaságpolitikai koordináció előmozdítása az övezetben. A monetáris unió gazdasági pillérének megerősítésével és az euróövezeten belüli konvergencia fokozásával nő a versenyképesség – mutatott rá. Mint emlékeztetett: a megállapodás nyitva áll minden tagállam előtt, amely csatlakozni szeretne. Az euróövezeten kívüli tagállamokkal is konzultáltak a megállapodás előkészítésekor – jegyezte meg.

Herman Van Rompuy közölte: a megállapodást hivatalosan az Európai Tanács március 24-ei ülésén fogadják el.

A további tagállamok csatlakozásáról úgy vélekedett, hogy az “óvatos és fokozatos” bővítés mind az EU, mind a leendő tagállamok érdeke. Az unió különösen támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, mivel az lényegesen hozzájárul a régió stabilitásához és fejlődéséhez – emelte ki.

Herman Van Rompuy szerint az unióban élő romák integrációja is nagyon fontos cél, erről az Európai Tanács júniusi ülésén is tárgyalnak, mivel ez a kérdés átfogó megközelítést kíván.

Magyarország nagyon jól felkészült az elnökségre, az elmúlt hetekben több fontos döntés is született a magyar vezetés alatt – vélekedett.

A spanyol-belga-magyar trióelnökség lehetőséget ad arra, hogy Magyarország folytassa a két korábbi elnök által megkezdett munkát – mondta. Herman Van Rompuy üdvözölte, hogy Budapest már a következő elnökkel, Varsóval is együttműködik, úgy látja, ez a gyakorlat stabilabbá, kiszámíthatóbbá teszi az EU munkáját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.